Tasavvufa girmek ne demektir? Tasavvuf ve Kur’ân ayrı şeyler midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Tasavvufa girmek ne demektir? Tasavvuf ve Kur’ân ayrı şeyler midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tasavvufa girmek ne demektir? Tasavvuf ve Kur’ân ayrı şeyler midir?

Sevgili kardeşlerim! Kur’ân bir kitaptır; Kur’ân-ı Kerim. Tasavvufsa o kitabın içindeki muhtevaya, kitabın bütününe uymak suretiyle uymaktır. Tasavvuf ruhun, fizik bedenin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimini ‘kül’ olarak değerlendirir; ‘bir bütün olarak’ değerlendirir. İslâm teslim dînidir. İslâm kelimesi ve teslim kelimesi; ikisi de “silm” kökünden geliyor. ‘Teslim olmak’ mânâsına gelen bir kök.

Öyleyse bütün insanlar için Allahû Tealâ farz kılmış:

• Ruhumuzu Allah’a teslim edeceğiz,
• Fizik bedenimizi teslim edeceğiz,
• Nefsimizi teslim edeceğiz ve
• İrademizi Allah’a teslim edeceğiz.

Bunların hepsi üzerimize farzdır. Safhalara baktığımız zaman bunun 4 tane olmadığını, 7 tane olduğunu görüyoruz, arada bağlantılar olduğu için. Bu 7 safha:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek
2. Mürşide tâbiiyet
3. Ruhun Allah’a ulaşarak teslimi
4. Fizik bedenin teslimi
5. Nefsin teslimi
6. Muhlis olmak
7. İradeyi Allah’a teslim etmek

7 tane safha gördük. Ama teslimler ruhun, vechin yani fizik vücudun, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi olarak 4 tane teslimi içeriyor.

Öyleyse bütün insanlar için, hepiniz için teslimler 4 tanedir. İslâm dîni ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimini emreder. Bir insanın cennete girişi ise çok daha basit sebeplere, hedeflere dayalıdır. Bir insan Allah'a ulaşmayı dilediği an, eğer gerçek bir dilekle dilemişse 1. kat cenneti hak eder. Eğer hak etmişse mutlaka Allahû Tealâ ona mürşid sevgisi verir. Bu öyle bir sevgidir ki; mürşidi dünyanın öbür ucunda da olsa, oraya kadar gitmeyi insana kabul ettirir.

Öyleyse Allah'a ulaşmayı dilemenin arkasında mürşide tâbiiyet var. Tâbiiyet yoksa bir insan için teslim olmak söz konusu değildir. Ruhun teslimi mutlaka tâbiiyeti gerektirir ki; ruh vücuttan ayrılsın da Allah’a doğru yola çıksın, sonunda Allah’a ulaşsın ve Allah’a teslim olsun. Dînimize teslim dîni, İslâm dîni denmesinin sebebi budur.

1. Teslim ruhumuzun teslimidir.
2. Teslim fizik bedenimizin teslimidir.
3. Teslim nefsimizin teslimidir ki daimî zikirsiz olmaz.
4. Teslim irademizin teslimidir. O da daimî zikre ulaştıktan sonra gerçekleşen bir olaydır.

Ruhun, fizik bedenin; vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi İslâm’ın esasını teşkil eder. Teslimler, 4 tane teslim. Allah razı olsun.

Benzer konular