Kasas-4’ün muhtevasına göre Kasas-5’i açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Kasas-4’ün muhtevasına göre Kasas-5’i açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kasas-4’ün muhtevasına göre Kasas-5’i açıklar mısınız?

Kasas-4:

28/KASAS-4: İnne fir’avne alâ fîl ardı ve ceale ehlehâ şiyean yestad’ıfu tâifeten minhum yuzebbihu ebnâehum ve yestahyî nisâehum, innehu kâne minel mufsidîn(mufsidîne).
Firavun, gerçekten yeryüzünde (Mısır’da hükümdardı) ve halkını gruplara ayırdı. Onların bir kısmını (yahudileri) güçsüz bırakıyor, onların oğullarını boğazlatıyor, kızlarını (kadınlarını) canlı bırakıyor(du). Muhakkak ki o, fesat çıkaranlardandı.


“inne fir’avne alâ fîl ardı ve ceale ehlehâ şiyean: Firavun, gerçekten yeryüzünde yani Mısır’da hükümdardı.
ceale ehlehâ şiyean: Ve halkını gruplara, fırkalara ayırdı.
yestad’ıfu tâifeten minhum yuzebbihu ebnâehum ve yestahyî nisâehum: Onların bir kısmını güçsüz bırakıyor ve onların oğullarını boğazlatıyor ve kızlarını canlı bırakıyordu.
innehu kâne minel mufsidîn(mufsidîne): O yeryüzünde muhakkak ki o, fesat çıkaranlardandı.”

28/KASAS-5: Ve nurîdu en nemunne alâllezînestud’ıfû fîl ardı ve nec’alehum eimmeten ve nec’alehumul vârisîn(vârisîne).
Ve Biz, yeryüzünde güçsüz olanları ni’metlendirmek ve onları imamlar kılmak ve varisler yapmak istiyoruz (istiyorduk).


“Ve Biz, yeryüzünde güçsüz olanları ni’metlendirmek ve onları imamlar kılmak ve varisler yapmak istiyoruz.” diyor Allahû Tealâ.

Ne oldu? O güçsüzlerden devrin imamı çıktı; Hz. Musa. Mısır yahudilere esir muamelesi yapıyordu. Ve yahudiler Hz. Musa ile beraber Mısır’ı terkettiler. “Ve onlardan imamlar kılmak ve onlardan varisler yapmak istiyorduk.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse ne demek istiyor? O devirde ilk imam, yahudilerin arasındaki Mısır’daki olayda ilk imam; Hz. Musa. Ondan sonra yahudi kavminin üzerindeki ardarda gelen bütün resûller kendi devirlerinin imamı oldular. Ve nihayet Mısır’a onlar varis oldular. “Varisler yapmak istiyoruz.” diyor Allahû Tealâ.

Kasas-5’te yani Allahû Tealâ burada yahudi kavminin o çocukları öldürecek diye (çocukları öldürülecek diye) imamsız kalmayacağını, ilerde onlara, onlardan da imamların mevcut olacağını ve onların Mısır’a da varis olacağını söylüyor.

Benzer konular