Allahû Tealâ Allah’a ulaşmayı dileyenler ile hassalarını ve hem hassalarını hem uzuvlarını kapattığı insanlara farklı sayıda mı furkan veriyor?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Allahû Tealâ Allah’a ulaşmayı dileyenler ile hassalarını ve hem hassalarını hem uzuvlarını kapattığı insanlara farklı sayıda mı furkan veriyor?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ Allah’a ulaşmayı dileyenler ile hassalarını ve hem hassalarını hem uzuvlarını kapattığı insanlara farklı sayıda mı furkan veriyor?

Selâmun aleykum! (Ve aleykum selâm!) Sevgili Efendimiz! Hürmetle ellerinizden öperim. Her konuda dualarınızı bekleriz. Efendimiz! Allahû Tealâ Allah’a ulaşmayı dileyenler ile hassalarını ve hem hassalarını hem uzuvlarını kapattığı insanlara farklı sayıda mı furkan veriyor?

Evet. İnsanlar eğer Allahû Tealâ’nın “Allah’a ulaşmayı dileyin!” emrine itaat etmemişlerse, ama bunu tebliğ edene de karşı çıkmamışlarsa Allahû Tealâ onların görme hassasını, işitme hassasını ve kalplerindeki idrak hassasını kapatıyor. 3 faktör. Ve kalplerine ihbat koyuyor. 4 faktör. 4 tane furkan veriyor onlara.  

İtiraz etmeyenler. Bunların hassaları üzerinde, görme hassası, işitme hassası ve kalplerindeki idrak hassası, onları mühürlüyor Allahû Tealâ.

Ama kişi karşı çıkmışsa, öfkelenmişse, nefret etmişse tebliği yapandan; o zaman Allahû Tealâ onların gözlerine hicab-ı mesture koyuyor, uzuvlarına, kulaklarına, işitme uzuvu olan kulağa vakra koyuyor, kalplerine de ekinnet koyuyor. Ve o kişilerin böylece uzuvları üzerine Allahû Tealâ’nın engeller koyduğunu görüyoruz.

Peki, bir kişi Allah'a ulaşmayı dilememekle kalmamış, karşı gelmekle de kalmamış; başka insanları da Allah’ın yoluna ulaşmaktan men eden bir tutum ve davranışın içine girmişse, men ediyorsa insanları Allah'a ulaşmayı dilemekten; o zaman o insanın hem görme, işitme ve idrak etme hassalarını Allahû Tealâ mühürlüyor, hem gözlerini, kulaklarını ve kalbini mühürlüyor. Öyleyse bunları açarken ya 4 tane furkan veriyor ya da 7 tane veriyor. Görme, işitme ve idrak hassalarını Allahû Tealâ açıyor, kalplerine de ihbat koyuyor Allahû Tealâ.

O zaman 4 tane oluyor Allahû Tealâ’nın furkanı. Eğer o kişi itiraz etmiş de bu sebeple gözleri, kulakları ve kalbi mühürlenmişse; o zaman onları açıyor, bu sefer uzuvlarını açıyor ve kalplerine gene ihbat koyuyor gene 4 tane furkan veriyor.  Ama bu kişi başka insanları da Allahû Tealâ’nın yolundan çıkarmışsa ona 7 tane furkan veriyor. Gözleri açıyor, görme hassasını açıyor, kulakları açıyor, işitme hassasını açıyor, kalbi açıyor, kalpteki ekinneti alıyor, yerine ihbat koyuyor. Allah razı olsun.

Benzer konular