Kâinatın tek dîni İslâm ise Yahudilik, Hristiyanlık nasıl oluşmuş ve bu adları almıştır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dîn » Kâinatın tek dîni İslâm ise Yahudilik, Hristiyanlık nasıl oluşmuş ve bu adları almıştır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kâinatın tek dîni İslâm ise Yahudilik, Hristiyanlık nasıl oluşmuş ve bu adları almıştır?

Selâmun aleykum Sevgili Efendimiz! (Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi ve berekâtuhu.) Ellerinizden öperim. Değerli Efendimiz! İnşaallah şu sualin cevabına ihtiyacım var. Kâinatın tek dîni İslâm’dır. Yahudilik, hristiyanlık nasıl oluşmuş ve bu adları almıştır? Allah razı olsun.

Aslında, sevgili kardeşim; yahudilik de hristiyanlık da İslâm da, Hz. İbrâhîm’den sonraki aynı dînin devamıdır. Yani yahudiliğin, yahudilik dîni denilen dînin; Hz. Musa’nın kendisine Tevrat adlı kitap verilmiştir. Hz. İbrâhîm’in dînini yaşamıştır. Hz. İbrâhîm’in dîninin adı; hanif dînidir yani Allah’a teslim dînidir.
 
Hz. Musa, Hz. İbrâhîm’den sonra, Hz. İbrâhîm’in dînini yaşamıştır. Hz. İsa, Hz. Musa’dan sonra gene Hz. İbrâhîm’in dînini yaşamıştır. Peygamber Efendimiz (S.A.V),  Hz. İsa’dan sonra, gene Hz. İbrâhîm’in dînini yaşamıştır. Öyleyse Hz. İbrâhîm’den evvel de Hz. Nûh aynı dîni yaşamıştır. Âdem (A.S)’a kadar giderseniz, hepsinin tek dîni; İslâm dînini yaşadığını göreceksiniz.

Öyleyse bugün dünyada 3 tane kitaplı dîn görünüyor. Aslında 3’ü de Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir. Yani 3 tane dîn yoktur, tek bir dîn vardır. 3 esas ihtiva eder:

1- Tek Allah’a inanmak.
2- Allah’a ulaşmayı dileyenlerin oluşturduğu tek bir fırkadan müteşekkil olmak.
3- Allah’a teslim olmak (Ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi Allah’a teslim etmek.)

Öyleyse yahudilik, hristiyanlık diye bir dîn, ayrı bir dîn söz konusu değil. İslâm dîni de dînin Arapça adıdır. Hz. İbrâhîm zamanındaki adı hanif dînidir. Ve Allahû Tealâ Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de hanif olduğunu söylüyor Rûm Suresinin 30. âyet-i kerimesinde:

“Habibim! Vechini hanif olarak dîne ikame et. O hanif dîni ki; Allah, bütün insanları hanif fıtratıyla yaratmıştır. Allah’ın ne dîni yaratmasında ne de insanları yaratmasında değişiklik göremezsin. Bütün insanlar kıyâmete kadar hep hanif fıtratıyla yaratılacaktır. Dîn de hiçbir zaman hanif dîninin dışında başka bir dîn olmayacaktır. Senin dînin de hanif dînidir.” diyor Allahû Tealâ.

30/RÛM-30: Fe ekim vecheke lid dîni hanîfen, fıtratallâhilletî fataran nâse aleyhâ, lâ tebdîle li halkıllâhi, zâliked dînul kayyimu ve lâkinne ekseran nâsi lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Artık hanif olarak kendini (vechini) dîn için ikame et, Allah’ın hanif fıtratıyla ki; Allah, insanları onun üzerine (hanif fıtratıyla) yaratmıştır. Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. Kayyum olan (kaim olacak, ezelden ebede kadar yaşayacak) dîn budur. Fakat insanların çoğu bilmez.


Böylece görüyoruz ki; Hz. İbrâhîm, Hz. Musa, Hz. İsa, Peygamber Efendimiz (S.A.V), onların hepsinden evvel Hz. Nuh, hepsi aynı şeriatı yaşamışlar. Aynı dîni yaşamışlar; Allah’a; ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi teslim etme dîni!

Zaman içerisinde nasıl bugün İslâm’ı unutmuşsa insanlar (İslâm dînini nasıl unutmuşsa) ondan evvel hristiyanlar unutmuş. Ondan da daha evvel yahudiler unutmuş. Hz. İbrâhîm’den sonra da Hz. İsa’ya gelene kadar insanlar gene dînlerini unutmuşlar.

Öyleyse dünya üzerinde dînler yoktur. Tek bir dîn vardır. O dîn, Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir. Arapça adı; İslâm’dır.

Benzer konular