7 safha ve 4 teslimin tekrar edilmesindeki hikmet nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » 7 safha ve 4 teslimin tekrar edilmesindeki hikmet nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

7 safha ve 4 teslimin tekrar edilmesindeki hikmet nedir?

Tekrar edilmesindeki hikmet mi?

- İnşaallah Muhterem Efendimiz!

- 7 safha ve 4 teslim dînin bütününü temsil eder; 1.
- Mutluluğun da bütününü teslim eder; 2.

Bütün insanlar mutlu olmak isterler. Ama insanlar zannederler ki; daha çok para kazanırlarsa mutlu olacaklar. Kazanırlar ama mutlu olamazlar. Ancak ondan sonra düşünmeye başlarlar: “Neden ben mutlu olamıyorum? İşte param var. İşte evime gerekli olan herşeyi alabiliyorum. Arabam var. Evim var. Öyleyse benim çok mutlu olmam lâzım ama mutlu değilim.”

Mutluluk, ‘bir takım şeylere sahip olmak’ demek değildir sevgili kardeşlerim! Mutluluk, Allah ile olan ilişkisini kişinin ait olduğu noktaya ulaştırmasıyla mümkün kılınır. Allah’a ulaşmayı dilemek 1. safhayken, mürşide tâbiiyet 2. safhayı oluşturuyor. Neden mürşide tâbî oluyoruz? Çünkü mürşidimize tâbî olduğumuz zaman, ruhumuz vücudumuzdan ayrılarak, Allah’a doğru yola çıkıyor. Bu açıdan ‘mürşid’ son derece önemli bir fonksiyonel yapıyı temsil eder.

Sevgili kardeşlerim! Kim Allah’tan mürşidini sormuşsa, oraya ulaşıp, mürşidine ulaşıp tâbî olmuşsa veya mürşid vekiline ulaşıp, bulunduğu yerde bir mürşid vekili veya o mürşidin bir vekili varsa, ona ulaşıp, tâbî olmuşsa aynı şeydir. İkisi de geçerlidir. Kişinin ruhu vücudundan ayrılır. Allah’a doğru yola çıkar. Bu noktadan itibaren kişinin zikrini devamlı arttırması gerekecektir. Ve arttırdıkça 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. gök katına ulaşacaktır kişi. 7. gök katında 7 tane âlemden geçecek, oradan Sidretül Münteha’ya ulaşacak, oradan da Allah’ın Zat’ına ulaşacaktır. Allah’ın Zat’ına ruhunu dünya hayatını yaşarken ulaştıran bir insan; o, ‘ermiş evliya’dır. Yani ruhunu Allah’a erdirmiş, Allah’a ulaştırmış birisi olacaktır.

Peki, daha üstünü var mı? Evet. Fizik vücudunu Allah’a teslim eden ondan bir üstün kata ulaşacaktır. Nefsini de Allah’a teslim eden, ondan daha üstün noktaya ulaşacaktır. İradesini Allah’a teslim edense en üstün noktaya ulaşacaktır. Görüyorsunuz ki; bir insanın manevi merdivenleri çıkması; mürşide tâbiiyet, ruhun Allah’a teslimi, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi ve iradenin teslimi olmak üzere 4 tane teslimi esas teslimler olarak içeriyor. İradenin teslimi 7. ve son basamağı ifade eder.

- Allah’a ulaşmayı dilemek; 1.
- Mürşide tâbiiyet ve ruhun bedenden ayrılması, Allah’a doğru yola çıkması; 2.
- Ruhun Allah’a ulaşması 3. kat cennet.
- Fizik bedenin teslimi 4. kat cennet.
- Nefsin teslimi 5. kat cennet.
- Muhlis olmak 6. kat cennet.
- İradeyi Allah’a teslim etmek 7. kat cenneti ifade eder.

Allah razı olsun.

Benzer konular