Kur’ân’da geçen “işitmek ve akletmek” acaba ne demektir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Aklını Kullanmak » Kur’ân’da geçen “işitmek ve akletmek” acaba ne demektir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân’da geçen “işitmek ve akletmek” acaba ne demektir?

Sevgili kardeşlerim! İşitmek kulağın işitmesidir. Size söylenen bir şeyi işitirsiniz. Araba geçiyor oradan, onun sesini işitirsiniz. Uçak geçiyor, onun sesini işitirsiniz. Bunun adı “işitmek.”

Şimdi ikinci konuya geçelim. Ama akletmek, bunun ikinci kademesi. Başkalarının size söylediği şeyi işitirsiniz. Ondan sonra da o işittiğiniz şeyi kafanızda değerlendirirsiniz. Bu değerlendirmeniz “akletmek” adını alır. İşte bu noktada ya size söylenen o şeyden mutluluk duyarsınız, ya mutsuzluk duyarsınız veya mutluluk da mutsuzluk da duymazsınız. Ortada bir olaydır. Sizi şu veya bu şekilde etkilemez.

Şimdi olaylar dizisine beraber bakalım sevgili kardeşlerim! Başkaları yanlış şeyler yapabilirler. Ama biz onların yaptığı yanlışlıklara yanlışlıklarla cevap verirsek, bir nevi öç alma durumuna girersek tasavvuf standartlarına göre eksik bir şey yapmış oluruz? Allahû Tealâ böyle bir şeyi yapmamıza izin veriyor mu? Evet. Başkalarının bize verdiği zarar kadar bir zararı, onlara bizim de verme hakkımız var. Buna “kısas” diyor Kur’ân-ı Kerim.

Sevgili kardeşlerim! Ama biz size kısası emretmiyoruz. Biz size insanları mutlu etmenizi emrediyoruz. Çünkü insanlara verdiğiniz mutluluk kadar mutluluğu siz de yaşayacaksınız. Ama 4 insana mutluluk veriyorsanız onların hepsinin yaşadığı kadar mutluluk yaşarsınız. 10 insana mutluluk veriyorsunuz; 10 insanın yaşadığı mutluluğun hepsini siz yaşarsınız.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Bu, Allahû Tealâ’nın çok büyük bir ni’meti değil mi? Neden insanları mutsuz edelim de biz de mutsuz olalım? İnsanları mutlu edip bizim de mutlu olmamız mümkünken neden böyle bir imkânı reddedelim de onları rahatsız edelim ve biz de rahatsız olalım? Öyleyse sevgili kardeşlerim! Yapmamız lâzımgelen şey, her an için başka insanları mutluluğa ulaştırmak, onları mutlu ederek mutlu olmak. Çok büyük imkânların sahibiyiz. Neden? Çünkü biz bir kişiyiz. Etrafımızda var 100 kişi. Etrafımızdaki insanların her birine (her an bizimle beraber olan kesimi daha az kesimdir tabiî), onların her birine sadece mutluluk vermeye çalışıyorsak, o zaman sevgili kardeşlerim, her mutluluk verdiğimiz insanın yaşadığı mutluluk kadarını biz yaşayacağımıza göre Allahû Tealâ’nın çok büyük bir ni’meti değil mi bu? Ne diyorsunuz?

Allah razı olsun.

Benzer konular