Resûl ve nebî arasında bir fark var mıdır? Yoksa ikisi de aynı kavramlar mıdır? Bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Resûl ve nebî arasında bir fark var mıdır? Yoksa ikisi de aynı kavramlar mıdır? Bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Resûl ve nebî arasında bir fark var mıdır? Yoksa ikisi de aynı kavramlar mıdır? Bize açıklayabilir misiniz?

Hayır, aynı kavramlar değildir. Nebî peygamberdir. Meselâ Hz. Musa bir nebîdir, Hz. İsa bir nebîdir, Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz bir nebîdir ve nübüvvet Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’le sona ermiştir. Bir daha nebî gelmeyecektir dünyaya. Dünya adı verilen bu gezegene Allahû Tealâ bir daha nebî göndermeyeceğini ifade buyuruyor. Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Muhammed Mustafa üç ayrı kitaplı dînin sahibidir. Allahû Tealâ Tevrat’ı Hz. Musa’ya, İncil’i Hz. İsa’ya, Kur’ân-ı Kerim’i de Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz’e indirmiştir. Üçü de mukaddes kitaptır. Allahû Tealâ’nın peygamberlerine indirdiği kitaplardır ve Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) için Allahû Tealâ “hâtemen nebîyyin” diyor. “Nebîlerin hitam bulduğu, sona erdiği kişi” diyor O’nun için.

33/AHZÂB-40: Mâ kâne muhammedun ebâ ehadin min ricâlikum, ve lâkin resûlallâhi ve hâtemen nebiyyine, ve kânallâhu bi kulli şey’in alîmâ(alîmen).
Muhammed (A.S), sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası olmamıştır (değildir). Fakat Allah’ın Resûl’ü ve Nebîler’in (Peygamberler’in) Hatemi’dir (Sonuncusudur). Allah, herşeyi en iyi bilendir.


O Son Peygamberdir ve peygamberlik müessesesi O’nunla bitmiştir. Bundan sonra kıyâmete kadar bütün kavimlerde resûller ulunacaktır ama hiçbir kavimde nebî bulunamayacaktır. Nübüvvet Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz’le birlikte sona ermiştir. Allah razı olsun. Bu konuda başka tereddüdü olan varsa onlar da detayları sorsunlar, söyleyelim inşaallah.

Benzer konular