Vuslat ve Allah'a ulaşmak aynı kavramlar mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Vuslat ve Allah'a ulaşmak aynı kavramlar mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Vuslat ve Allah'a ulaşmak aynı kavramlar mıdır?

Evet, kardeşimiz çok güzel bir sual sormuş. Evet, aynı kavramlardır. Vuslat ‘vusûl’ kelimesinden geliyor kökü. Bir yere ‘varmak, ulaşmak’ demektir. Bir şeye, bir yere, bir hedefe varmak, ulaşmak demektir. ‘Vâsıl olma’ bu mânâya geliyor. Vuslat da aynı kökten geliyor. Öyleyse kim mutluluğa ulaşmışsa, o mutluluğa vâsıl olmuştur. Ve o, bir örnek davranışlar dizisinin sahibiyse, başkalarına da hep güzel örnekler olmakta devam edecektir.

Hepinizin böyle bir hedefe doğru yönelmesi sizin için önemli. Neden? Çünkü bu mutluluktur. Eğer başkalarıyla olan davranış biçimleriniz her zaman onlara sadece huzur ve mutluluk verecek bir hüviyet taşıyorsa, her zaman onlara yaşattığınız mutluluğun aynını Allahû Tealâ size de yaşatacaktır. Başkalarına güzel davranan herkes onları mutlu eden insandır.

Mutlu ettikçe etraftaki insanlardan A’ya, B’ye, C’ye, D’ye E’ye mutluluk veren bir insan onlara verdiği mutluluğun toplamı kadar mutluluğu kendisi de yaşar. Ve bu son derece önemli bir kanunudur Allahû Tealâ’nın. İnsanlar belki bunu es geçtikleri için, farkına bile varmadıkları için, başkalarına kötü davranışlarda bulunurlar. Sonra da onlara verdikleri üzüntü kadar üzüntüyü Allahû Tealâ, onlara da mutlaka yaşatır. Bilmezler ki; o yaşadıkları huzursuz devre, kendilerinin başkalarına verdiği huzursuzluğun bedelidir sadece...

Sevgili kardeşlerim! Tabiatıyla biz aksini sizlere söylemek istiyoruz bu misâli vermekle... Tersi de geçerli. Nasıl? Eğer siz etrafınızdaki insanlara hep mutluluk veriyorsanız, deminkinin tersi olarak, onlara verdiğiniz mutluluğun, herbirine verdiğiniz mutluluğun aynını Allahû Tealâ size de yaşatacağı için, siz hep mutluluklar içinde yaşayan bir insan olacaksınız. Hangisi güzel sevgili kardeşlerim?

Allah razı olsun.

Benzer konular