Allah'a ulaşmak ve hidayet arasındaki ilişki nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Allah'a ulaşmak ve hidayet arasındaki ilişki nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah'a ulaşmak ve hidayet arasındaki ilişki nedir?

Allah'a ulaşmak hidayetin 1. hedefidir. Bu hedefe Allah'a ulaşmayı dileyerek ulaşılır. Kim Allah'a ulaşmayı dilerse; Allah ona mürşid sevgisi verecektir. Ve tâbiiyetini gerçekleştirdiği noktada ruhu vücudunu terk edecek, Allah'a doğru yola çıkacaktır. 7-8 aylık bir devrede o kişinin ruhunun Allah'a ulaşması söz konusudur. Bu muhakkak böyle midir? Dilek mutlaksa evet, sonuç da mutlaktır.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ buyuruyor ki: “Kim Bana ulaşmayı dilerse; Ben onu Kendime ulaştırırım.

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Öyleyse Allahû Tealâ’nın bizden iştediği şey bir dilektir. “Yarabbi! Ben de ruhumu bu dünya hayatını yaşarken ölmeden evvel Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur, Yüce Allah’ım! Beni de ermiş evliyalarından birisi kıl, o noktaya ulaştır. Ben de ermiş evliyalarından biri olayım.”

İşte böyle bir dilek Allahû Tealâ’nın sizi sevmesine, sizin O’nu sevmenize ve neticede de Allah’ın yardımıyla ruhunuzun 7-8 aylık bir süreç içerisinde Allah'a ulaşmasına imkân verecektir, bunu sağlayacaktır. Kim ruhunu bu dünya hayatını yaşarken yani ölmeden evvel Allah'a ulaştırırsa; işte o ermiş evliyadır.

“Velî” kelimesi “evliya” kelimesinin tekilidir. Evliya kelimesi “velîler” demektir. Çoğul olan bu kelimeyi genel olarak insanlar tekil standartlarda da kullanmaktadırlar. “Hacı Bektâş-i Velî mi? O evliyadır.” derler meselâ. Aslında “O velîdir.” demek doğru. “Hacı Bektâş-i Velî ve onunla beraber birçok kişi evliya idiler.” Bunu diyebilirsiniz. Ama bir kişi hakkında; “O evliyadır.” demek gramer kaidelerine ters düşer. “O velîdir.” demeniz daha doğru olur.

Sevgili kardeşlerim! İnsanları seveceksiniz. Bu sevginin standartları içinde yaşayacaksınız. O zaman Allahû Tealâ’ya çok hamd edeceksiniz, çok şükredeceksiniz.

Allah razı olsun.

Benzer konular