Resûl ve nebî arasındaki fark nedir? Bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Resûl ve nebî arasındaki fark nedir? Bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Resûl ve nebî arasındaki fark nedir? Bize açıklayabilir misiniz?

Sevgili kardeşlerim! Bir kavim için bir tek resûl söz konusudur. Ama her kavim için başka bir resûl görevli kılınır. Öyleyse 10 tane kavim olduğunu düşünelim. Her biri için bir resûl, onların içinden birisi bu görevi almak üzere hareket ettiği zaman oluşur. Allahû Tealâ o ülkedeki kişilerden birisine bu yetkiyi verir. Böylece ne olur? 10 tane kavim var, 10 tane de resûl var.

Ama sevgili kardeşlerim, nübüvvet müessesesi risalet gibi kavimlere ait olan bir müessese değildir. Dînlere ait olan bir müessesedir. Öyleyse her devirde o devrin imamı söz konusudur. İşte o devrin imamı meselâ, İslâm âleminin imamı bütün İslâm âleminin başındaki kişidir. O Allahû Tealâ’nın huzurunda İslâm âlemini bütünüyle temsil eden birisidir. İslâm âlemine onun ilmini ulaştırması söz konusu olmalıdır. O her zaman bir aracı olabilir, Allah ile kullar arasında. Onların Allah’a ulaştırmak istediği her açıdan sözlerini Allah’a ulaştırır.

“Peki, onlar da kendileri ulaştıramaz mı zaten?” diye bir sual akla gelir. Doğru, onlar da ulaştırabilirler. Ama cevabını alamazlar. İşte o resûl, onun cevabını alabilen kişidir ve o kişiye ulaştırandır. Öyleyse resûller Allah ile insanlar arasında, Allah’tan aldıklarını onlara ulaştıran ve onlara Allah’ın emirlerini ileten kişidir.

Allah razı olsun.

Benzer konular