Osmanlı ailesinde üç kuşak birarada ve de mutlu olarak yaşıyorlardı. Bugün aile müessesesi çok yara almış durumda. Acaba bunun sebebi nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mutluluk » Osmanlı ailesinde üç kuşak birarada ve de mutlu olarak yaşıyorlardı. Bugün aile müessesesi çok yara almış durumda. Acaba bunun sebebi nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı ailesinde üç kuşak birarada ve de mutlu olarak yaşıyorlardı. Bugün aile müessesesi çok yara almış durumda. Acaba bunun sebebi nedir?

Bunun sebebi çok açık... Allah’tan uzaklaşmak! Sevgili kardeşlerim! Bir Osmanlı İmparatorluğu düşünün ki; başta padişah olmak üzere bütün devlet idarecileri, herkes tasavvuftandı. Bütün ordu tamamen tasavvuftandı. Bütün meslek sahipleri tamamen tasavvuftandı. Aklınıza hangi tür insan geliyorsa, hepsi bir tasavvuf grubuna mutlaka bağlıydılar. Mutlaka mürşidleri vardı.

Sevgili kardeşlerim, Allahû Tealâ’nın dizaynı açık ve kesin! O istiyor ki; herkes tasavvuftan olsun. Herkes nefsinin kalbini böylece afetlerden temizlesin. Temizlesin de o saf tertemiz mutluluğu yaşamak imkânına kavuşsun. Dünyadaki en mutlu insanlar, nefslerinin kalbinde hiç afet kalmamış olan daimî zikrin sahipleridir. Belki de birçok fakir insana göre ‘dünyadaki en mutlu insanlar en zengin olan insanlar’ diye bir değerlendirme yapabilirler. Ama bu realiteyi ifade etmiyor. Doğru olan o değil.

Allah razı olsun.

Benzer konular