Kur’ân-ı Kerim’de geçen ‘bilen kavim’ acaba hangi insanlardan oluşan kavimdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Kur’ân-ı Kerim’de geçen ‘bilen kavim’ acaba hangi insanlardan oluşan kavimdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân-ı Kerim’de geçen ‘bilen kavim’ acaba hangi insanlardan oluşan kavimdir?

Sevgili kardeşlerim! ‘Bilen kavim’ muhtevasında gene cennetler 7 tane fonksiyonel yapı ifade eder. İnsanların sahip oldukları ilim, o 7 tane kattan bir tanesine mutlaka denge halindedir, denktir. Kişinin gideceği yer orasıdır. Bu, insanların ilim sahibi olması, manevî ilmin sahibi olması, herkesin seviyesine göre değişir. Kişinin Allah’a olan yakınlığı, gene kişinin muhtevasını değiştirir. Hedefe ulaşmasında da herbiri ayrı bir fonksiyonel yapıya sahiptir.

Zikir yapmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, bunların hepsi Allahû Tealâ’nın farz emirleridir. İnsanların ise herbiri farklı bir hüviyette bunlara sarılırlar. İnsan vardır, zikri çok sever. Namazı, zikir kadar sevmez. Bir başka insan da namazı çok daha fazla sever. Zikri daha az sever. Bu insanların yapısına göre değişen bir muhtevadır. Ama hepsinin bir orta noktası mutlaka vardır.

Allahû Tealâ istiyor ki; bütün insanlar bu güzellikleri yaşasın da herbirisi yaptığı her güzel davranışın karşılığında derecat kazansınlar. Ve Allah’ın cennetine mutlaka girsinler. Cennete girmek de hiç de insanların zannettiği kadar zor birşey değil, sevgili kardeşlerim. Bir insanın kazandığı derecelerin, kaybettiği derecelerden fazla olması, o kişinin cennete girmesini mutlaka sağlar.

Ama bir insan, Allah’ın emirlerini yapmıyorsa, derecat kazanabilecek olan olayı da çok az birşey kazandırabilir ona... O zaman kaybettiği dereceler fazla olan birisi olarak ölecektir. Bu ise onun cennete girmesini engeller. Kimin kazandığı dereceler, kaybettiği derecelerden fazlaysa, onların da seviyesine göre, kazandığı derecelerin fazlalık seviyesi itibariyle 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. kat  cennetlere girmeleri söz konusu olur.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın ölçüleri bu kadar değil! Bunun dışında da Allahû Tealâ’nın ölçüleri söz konusu olabilir. Bizim bilmediğimiz ölçüler de söz konusu olabilir. Ama Allahû Tealâ’nın adaleti mutlaka gerçekleşir. Hiç kimseye haksız muamele edilmesi mümkün değildir. Manevî âlemde...

Allah razı olsun.

Benzer konular