Allah’a ulaşmak için sadece ‘Allah’a ulaşmayı dilememiz’ acaba yeterli midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Allah’a ulaşmak için sadece ‘Allah’a ulaşmayı dilememiz’ acaba yeterli midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’a ulaşmak için sadece ‘Allah’a ulaşmayı dilememiz’ acaba yeterli midir?

Allah’a ulaşmak için sadece Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dilemek, elbette yeterli değil. Allah’a bir insanın ruhunu ulaştırması için, o kişinin zikirlerini gerçekleştirmesi lâzım. Namazlarını kılması lâzım. Oruçlarını tutması lâzım. Ve bunlar bir muhteva teşkil eder. Ve kişiyi Allahû Tealâ Kendisine ulaştırır. Şimdi Allahû Tealâ’nın bir sözü var Kur’ân-ı Kerim’de: “Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.” ifadesi... Burada demek ki; “Her Allah’a ulaşmayı dileyen kişiyi, Allahû Tealâ Kendisine ulaştırıyor.” tarzında bir ifade sakın kullanmayın sevgili kardeşlerim. Dilemek yetmez! Allahû Tealâ liyakati de temel ölçü olarak alıyor.

Bir kişi Allah’a ulaşmayı söz olarak dilemişse ama bunun gereklerini yerine getirmiyorsa, o kişi hiçbir zaman cehennemden kurtulamaz. Bu, (bir insanın 1. kat cenneti elde edebilmesi) mutlaka Allah’a ulaşmayı ‘kalpten bir dilekle dilemesine’ bağlıdır.

Peki, bu dilek varsa ne olur? Bu dilek varsa, o kişinin de 7-8 aylık bir zamanı varsa, hayatı 7-8 aylık bir devrede devam edecekse, Allahû Tealâ onu Kendisine ulaştırır. Çünkü sözü var.

“Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.” diyor.

Ama kişinin bu talepte kendisine düşenleri yapması asıldır. Allahû Tealâ, eğer o kişi buna lâyıksa, ona bu imkânların hepsini mutlaka verir. Ve Allah onu Kendisine ulaştırır. Burada o kişiye, buna lâyık olmasını temin edecek vasıfları Allah’ın vermesi asıldır. Mutlaka Allahû Tealâ o vasıfları verir. Ve kişi ruhunu Allah’a, Allah’ın yardımıyla ulaştırır. Böyle olan insanlara ne deniyordu? ‘Ermiş evliya’ deniyordu.

Allah razı olsun.

Benzer konular