Günümüz aile yapısındaki yozlaşma ile Osmanlı aile yapısı arasındaki edep ve davranış biçimini anlatır mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Osmanlı » Günümüz aile yapısındaki yozlaşma ile Osmanlı aile yapısı arasındaki edep ve davranış biçimini anlatır mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Günümüz aile yapısındaki yozlaşma ile Osmanlı aile yapısı arasındaki edep ve davranış biçimini anlatır mısınız?

Günümüz ailelerinin çoğunda artık büyükbaba ve büyükanneyle beraber oturulmamaktadır. Bunun sonucu olarak da çocukların kendi baba ve annelerinin, büyükbabalarının ve büyükannelerinin davranışlarını görerek taklit edemedikleri için baba ve anneye nasıl davranacaklarını bilememektedirler. Birçok televizyon dizisinde Osmanlı aile yapısına uymayan davranış biçimleri bizim geleneksel aile yapımızmış gibi lânse edilmekte çocuklarımız da bunu öğrenip, bunu sergilemektedirler. Biz ebeveyn olarak bu edep eğitimini çocuklarımıza nasıl verebileceğimiz konusunda himmet ve emirlerinize muhtacız.
 
Onlara Osmanlı’dan örnekler verin. Resimlerle Osmanlı hayatını anlatın. Eskiden çocukların anne ve babalarının, büyükanne ve büyükbabalarıyla büyük konaklarda beraber oturduklarını söyleyin. En az üç nesil, çoğu zaman dört nesil bir arada yaşarlardı. Her ailenin ayrı bir odası olurdu. Orası, onların herbirinin kendi evleriydi. Ama yemekte hepsi bir araya gelirlerdi. Ailenin reisi, ailenin en yaşlı erkeğiydi.

Böylece sevgili kardeşlerim, bir bütün oluşurdu. Anne babalarının sofrada babaannelerine, büyükbabalarına, dedelerine, anneannelerine nasıl bir saygı gösterdiğini gören çocuklar, kendi anne ve babalarına da aynı saygıyı göstermekle mükellef olduklarını hissederlerdi, bunu yaşarlardı. Yaşar Ali’nin söylediği gibi artık bunlar yaşanmıyor.

Benzer konular