Osmanlı Devleti’ni bir cihan devleti haline getiren en önemli özellik neydi?

Anasayfa » Ana Sayfa » Osmanlı » Osmanlı Devleti’ni bir cihan devleti haline getiren en önemli özellik neydi?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı Devleti’ni bir cihan devleti haline getiren en önemli özellik neydi?

Çok güzel bir sual sevgili kardeşlerim! Osmanlı’yı Osmanlı yapan, Osmanlı’yı cihan hâkimi yapan şey, Allah'a karşı olan Osmanlı’nın tutumudur.

Sevgili kardeşlerim! Bütün padişahlar tasavvuftandı; madde-1. Bütün vezirler tasavvuftandır; madde-2. Bütün askerler tasavvuftandı; madde-3. Bütün meslek sahipleri ayrı ayrı tasavvuf gruplarında ama tasavvuftandı.

Ne gördük sevgili kardeşlerim! Herkes tasavvuftan. Herkes mutlaka Allah'a ulaşmayı dilemiş. Dilediği an, zaten cehennemden kurtuluyor kişi. Ama bununla kalmamışlar. Mürşidlerini sormuşlar Allahû Tealâ’dan. Hacet namazını kılmışlar, sormuşlar, mürşidlerini Allahû Tealâ’dan öğrenmişler ve dünyanın neresinde olursa olsun, oraya gidip, onun elini öperek ona tâbî olmuşlar. Onların mürşidlerinden gelen cereyanı, bu kişiler de ondan almışlardır. Ve artık Allah yolunda ruhlarını teslim etmek, Allah için verdiği sözü yerine getirmek istikametinde bir garanti teşkil etmiştir.

Ne demek o? Allahû Tealâ diyor ki: “Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.” Allah'ın istediği şey, kişinin kalben Allah'a ulaşmayı dilemesi. Bu dilek kimde tahakkuk ederse (oluşursa), Allah onu mutlaka ruhunu Allah'a ulaştıracak noktaya ulaştırır. Mutlaka mürşid sevgisi verir. Kişi mutlaka mürşidine ulaşır. Önünde diz çöker, tövbe eder, el öper ve ruhu mutlaka vücudundan ayrılır. Allah'a doğru giden kafileye katılır ve bu kişinin ruhu 7-8 aylık bir devre içinde mutlaka (eğer o kişi hayatını devam ettirirse yaşarsa mutlaka) Allah'a ulaşır. O kişi kalben Allah'ı ulaşmayı dilemiş olsun da Allahû Tealâ onu Kendisine ulaştırmasın. Bu mürşide tâbiiyetten sonra geçen 7-8 aylık devreyi o kişi yaşamışsa, bu kadar hayatı varsa Allahû Tealâ’nın onun ruhunu Kendisine ulaştırmaması mümkün değildir. O kişi mutlaka 7-8 aylık bir devrenin sonunda ermiş evliya olur. Nesi ermiş? Ruhu ermiş. Kime ermiş? Allah'a ermiş.

Allah razı olsun.    

Benzer konular