Sahâbenin ve Osmanlı’nın yaşadığı İslâm ile günümüzde yaşanan İslâm’ı karşılaştırır mısınız acaba? Ne tip farklılıklar vardır?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Sahâbenin ve Osmanlı’nın yaşadığı İslâm ile günümüzde yaşanan İslâm’ı karşılaştırır mısınız acaba? Ne tip farklılıklar vardır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sahâbenin ve Osmanlı’nın yaşadığı İslâm ile günümüzde yaşanan İslâm’ı karşılaştırır mısınız acaba? Ne tip farklılıklar vardır?

Günümüzde yaşanan İslâm, İslâm'ın 5 şartından oluşuyor: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Ama eğer biz Osmanlı devrindeki İslâm’ı yaşamak istiyorsak bunların hepsi gene var: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Ama mürşide tâbiiyet var ve ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi ve irademizi Allah'a teslim etmek var. Yani tam anlamıyla İslâm olmak var.

İslâm olmak teslim olmak demek. Ruhunuzu Allah'a teslim etmekle mükellefsiniz. Şu fizik bedeninizi Allah'a teslim etmekle mükellefsiniz; 2. Nefsinizi Allah'a teslim etmekle mükellefsiniz. İradenizi Allah'a teslim etmekle mükellefsiniz. Ruh, vech, nefs ve irade… Bunların hepsi Allah'a teslim edilmek üzere sizlere emanet olarak verilmiştir.

Yapılması lâzımgelen şey açık ve kesindir. İslâm teslimlerden ibarettir. Hangi seviyede bir teslim gerçekleştirmişseniz, o cennete girebilirsiniz. Sıralayalım:

•Allah'a ulaşmayı dileyerek ölen bir kişi 1. kat cennete girer.
•Allah'a ulaşmayı diledikten sonra mürşidini Allah'a soran ve Allah'ın gösterdiği mürşide ulaşan, ona tâbî olarak ölen bir kişi 2. kat cennete girer.
•Yaşarsa mutlaka ruhu Allah'a Allah tarafından ulaştırılacaktır. Bu kişi 3. kat cennete girer. Bu noktada ölse 3. kat cennete girer.
•Yaşarsa mutlaka fizik vücudunu Allah'a teslim etmek için gerekenleri yapacak. Fizik vücudunu Allah'a teslim etmişse 4. kat cennete girecektir.
•Nefsini Allah'a teslim etmişse 5. kat cennete girecektir.
•Muhlis olmuş da ölmüşse 6. kat cennete girecektir.
•İradesini Allah'a teslim etmişse 7. kat cennete girecektir bu kişi.

Bu kademelerin her birisi bir üst kat cenneti oluşturur. Ruhun, vechin, nefsin, iradenin Allah'a teslimi asıldır. Allah'a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah'a ulaşması, fizik bedenin teslimi (Allah'a teslimi), nefsin Allah'a teslimi, muhlis olmak ve iradeyi Allah'a teslim etmek 7 tane safhayı ifade eder. Her birisi bir kat cenneti oluşturur.

Allah razı olsun.

Benzer konular