Cinn 14 ve Neml 81 İle Yûnus Suresi 7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre teslim olacak kişiyle, Allah’a ulaşmayı dileyenler arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Cinn 14 ve Neml 81 İle Yûnus Suresi 7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre teslim olacak kişiyle, Allah’a ulaşmayı dileyenler arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cinn 14 ve Neml 81 İle Yûnus Suresi 7 ve 8. âyet-i kerimelerine göre teslim olacak kişiyle, Allah’a ulaşmayı dileyenler arasında bir ilişki var mıdır?

Yûnus 7 ve 8. âyet-i kerimeleri:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


“Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı dilemezler. Dünya hayatından razıdırlar onlar. Dünya hayatıyla mutmain olurlar onlar. Onlar, Bizim âyetlerimizden gâfil olanlardır.”

Daha sonra da Allahû Tealâ:

“ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne):  onların gidecekleri yer ateştir (cehennemdir) diyor.

Buradaki muhteva, Yûnus 7 ve 8, bu kâsitûn bağlayanları, kâsitûn olanları ifade ediyor. Gidecekleri yer cehennem. Allah’a ulaşma dilekleri tahakkuk etmemiş.

72/CİNN-14: Ve ennâ minnâl muslimûne ve minnâl kâsitûn(kâsitûne), fe men esleme fe ulâike teharrav raşedâ(raşeden).
Ve gerçekten bizden, (Allah’a) teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim (Allah’a) teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı (nefsin ve iradenin teslimini) arayanlardır (dileyenlerdir).


27/NEML-81: Ve mâ ente bi hâdîl umyi an dalâletihim, in tusmiu illâ men yu’minu bi âyâtinâ fe hum muslimûn(muslimûne).
Ve sen, körleri dalâletlerinden (çevirip) hidayete erdirecek değilsin. Sen, ancak âyetlerimize inananlara işittirebilirsin. İşte onlar, teslim olanlardır.


Cinn-14; bu kişilerden mürşidini arama seviyesine girenleri ifade ediyor. Neml 81 ise mürşidini aramadan evvelki son durumunu içeriyor. Kişi Allah’a ulaşmayı dilemiş. Kâsitûn olmaktan kurtarmış. Mü’min olmuş. Ama bu kişinin mü’min olmasını temin eden şey, kalbine îmânın girmesi. Bu îmân, kalbine îmân kelimesi yazılması değil. Burada kişi îmân ediyor. Bu îmân, kalbe îmân kelimesinin yazılması değil kalbe îmânın girmesidir. Küfrün de bu sebeple dışarı çıkmasıdır. Ve onlar kurtuluşa erenlerdir. Yûnus-7 ve 8’deki kişiler, Allah’a ulaşmayı dilememiş olduklarından kâsitûn olanların arasında.

Benzer konular