Cehalet, gurur ve kibirden kurtulmanın yolunu 7 kademede açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kibirlenmek » Cehalet, gurur ve kibirden kurtulmanın yolunu 7 kademede açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cehalet, gurur ve kibirden kurtulmanın yolunu 7 kademede açıklar mısınız?

Cehalet, gurur ve kibirden kurtulmanın yolu… Evvelâ şunu söyleyelim sevgili kardeşlerim. İşte görüyorsunuz ki dîn adamları var. Bizim ülkemizde de bütün dünyada da üniversitelerde dîn öğretiyorlar. Ama onlara diyoruz ki: “Allah’a ulaşmayı dileyin; takva sahibi olun.” Onlar diyorlar ki: “Biz zaten takva sahibiyiz. Sen bizim takva sahibi olmadığımızı mı zannediyorsun?”

Onlara: “Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin küfürde olduğunu, dalâlette olduğunu, hüsranda olduğunu, takva sahibi olmadığını, gideceği yerin cehennem olduğunu ispat etmemize rağmen itirazları devam ediyor. Böyle bir olayda cehalet, kibir ve gururdan kurtulmanın yolu Allah’a ulaşmayı dilemektir. Dileyen kişi ne olur? Dileyen kişinin üzerinde Allah tesirini icra edecektir. Onu irşad makamına, kalbine irşad makamına karşı sevgiyi de sokarak Allah’a ulaştıracaktır.

Öyleyse böyle bir dizaynda insanların kurtuluşu Allah’a ulaşmayı dilemekle başlıyor. 7. basamağa otomatik olarak geliyor kişi Allah’a ulaşmayı dilediği zaman. Arkasından da 14. basamağa ulaştırıyor Allahû Tealâ onu. 7. basamağa birkaç dakika içinde ulaşan kişi hem günahları örtülmüş hem de 7 tane furkan alarak geliyor. 14. basamakta mürşidine ulaşıyor. Kalbine îmân yazılıyor. Ve ruhunu Allah'a ulaştırmak için bütün şartlara sahip oluyor. 21. basamakta da ruhunu Allah'a ulaştırıyor.

Ne oldu? Kişi Allah’a ulaşmayı dilemekle kibirden kurtuldu. Çünkü daha evvel kibri sebebiyle irşad yolunu kabul etmiyordu. Allah’a ulaşmayı dilemiyordu. Dilediği an kibirden kurtuldu. Ve Allahû Tealâ onu, bütün sevgileri ona vererek (namaz sevgisi, oruç sevgisi, zekât sevgisi, özellikle zikir sevgisi ve mürşid sevgisi vererek) Allah onu mürşidine ulaştırdı. Ondan sonra da kişinin ruhunu Kendisine ulaştırdı.

Öyleyse 7. basamak ile 3. ve 7. basamak hüviyetinde Allah’a ulaşmayı diledi. 14. basamakta Allah onu mürşidine ulaştırdı (12 tane de ihsan vererek). Ondan sonra da o kişinin ruhunu Allah Kendisine ulaştırdı. 21. basamakta 3. kat cennetin sahibi kılarak, dünya saadetinin yarısını vererek.

Bu kişinin gururu ve kibri yarı yarıya azalmış durumda. Fizik vücudunu Allah'a teslim ettiği zaman gurur ve kibir %80 nispetinde azalmıştır. Daimî zikre ulaştığında gurur ve kibir %100 yok olmuştur.

Öyleyse bu muhtevanın devamına bakıyoruz. Kişi %100 Allah'ın nurlarıyla kalbi dolu olan birisi. Ve sonraki devreye bakıyoruz. Nefsini Allah'a teslim ediyor. Daha sonra irşada ulaşıyor. Gurur ve kibir afetleri daimî zikre ulaştığı an zaten %100 yok olmuştur. Orada da kalmıyor. Kalbi devamlı müzeyyen oluyor kişinin. Gururun ve kibrin bütünüyle yok olmasından sonra da kalbi müzeyyen olarak kişi gurur ve kibirle bütün ilişkisini kesiyor. Ve nihayet iradesini Allah'a teslim ettiği zaman zaten sadece Allah'ın emirlerini gerçekleştirmek mecburiyetinde olan bir insan. Hiçbir zaman artık gururla ve kibirle bir ilişkisi kalmamıştır.

Sevgili öğrenciler, izleyenler, sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Allah’a sonsuz hamd ve şükrediyoruz ki Allah bize dînimizi öğretti. Sizler de öğrendiniz ve dîninizi yaşıyorsunuz. Kâinatın tek dînini. Başka bir dîn hiç olmadı. Sevgili kardeşlerim gün olur bütün insanlara Allah’ın dînini açıklamak üzere imkânlara kavuşuruz inşaallah. İnsanların büyük kısmı dînlerini bilmiyor. Çok büyük bir kısmı; %90’dan fazlası. Ve onlara o bildiklerini zannettikleri ama bilmedikleri dînlerini öğretmekle vazifeli kılındık. Allahû Tealâ’nın muradı herkese mutluluk vermektir. Herkesi dînlerini yaşamak suretiyle dînlerinin gereğini yaşamak suretiyle adım adım mutluluğu ulaştırmaktır. En üst kat cennete ulaştırmaktır. Dünya saadetinin bütününü mutluluk olarak yaşatmaktır. İşte Allahû Tealâ tüm insanlardan bunu ister. Kur’ân’ı bir tarafa bırakıp öğrendikleri dîn öğretisini yeterli zanneden sevgili dîn adamlarına ithaf olunur; bütün sözlerimiz ve Kur’ân.

Sevgili öğrenciler, izleyenler ve  dinleyenler! Sözlerimiz inşaallah burada tamamlanıyor. Allahû Tealâ’nın hepinizi hem cennet saadetine hem dünya saadetine ulaştırmasını yüce Rabbimizden dileyerek sözlerimizi inşaallah burada tamamlıyoruz.

Allah hepinizden razı olsun.

Benzer konular