Salâhın 6. basamağında bulunan kavmin resûlleri ile salâhın 5. basamağındaki mürşidler arasındaki farkı açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Salâh Makamı (4. teslim: irade teslimi) » Salâhın 6. basamağında bulunan kavmin resûlleri ile salâhın 5. basamağındaki mürşidler arasındaki farkı açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Salâhın 6. basamağında bulunan kavmin resûlleri ile salâhın 5. basamağındaki mürşidler arasındaki farkı açıklar mısınız?

Beraberlikleri; her ikisi de ruhlarını, vechlerini, nesflerini ve iradelerini Allah’a teslim etmişlerdir. Gene beraber oldukları konu; her ikisi de Adn cennetlerinde olacaklardır. “Adn cennetleri” diyor, Allahû Tealâ. Yani Adn cennetleri bir tane değil, birden fazla.

1- İrşad makamının sahiplerinin, Allahû Tealâ’nın iradelerini teslim alarak “İrşada memur ve mezun kılındın.” cümlesi ile irşad makamına tayin ettiği resûllerin dışındaki kişiler, birinci bölüm Adn cennetine girecektir.
2- Ve Allah’ın bütün kavim resûlleri ikinci Adn cennetine girecektir.
3- Devrin imamları ise 3. Adn cennetine girecektir. Ama bunlardan birinci ve ikinci grup aynı dizaynın içindedirler, birbirine yakın ilişkiler içerisindedirler.

Ayrı olan, “8. cennet” adıyla anılan; devrin imamlarının cennetidir. Bunların, bütün devirlerdeki, her kavimdeki resûller ile irşada Allahû Tealâ tarafından tayin edilmiş resûl olmayan kişilerin arasındaki temel fark; resûllerin doğmadan önce seçilmeleridir. Allah’a ulaşma konusunda gene seçilirler ama onlar zaten o makama göre dünyaya getirilir.

Bütün resûllerin dünyaya gelmesi, onların Allahû Tealâ tarafından doğmadan evvel seçilmelerinin neticesidir, o vasıfla dünyaya gelirler. Onlar doğuşlarından itibaren resûldürler, resûl olmak vasfı ile vücuda getirilmişlerdir. Devrin imamı da onlar gibidir (resûller gibidir), o da doğmadan evvel Allahû Tealâ tarafından seçilmiştir. Ama onların dışındaki (resûllerin dışındaki) iradelerini Allah’a teslim edenlerin muhtevası aynı değildir. Onlar doğmadan evvel seçilmemişlerdir, Allah’a ulaşmayı dilemeden evvel seçilenlerin arasındaki seçilmiş olanlardır.

Risalet; Allahû Tealâ tarafından gelen ve O’nun tarafından verilen ilâhi bir ayrıcalıktır. Resûller doğmadan evvel seçilirler. Unutmayın! İster nebî resûl olsunlar ister velî resûl olsunlar… Bildiğiniz gibi iki grup resûl vardır:

1- Nübûvvetle vazifeli olanlar.
2- Velâyet ile vazifeli olanlar.

 Ama ikisinin de risaleti söz konusudur. İradelerini Allah’a teslim eden, resûl olmayan herkes 5. kademenin sahibidir. Kavimlerdeki resûller, 6. kademenin sahipleridir. Devrin imamı ise o, tasarruf altındadır, 7. kademenin sahibidir. 5. kademe ile 6. kademenin farklılığı demek ki;

1- Seçimin (resûller konusunda) doğmadan evvel var olmasıdır.
2- Resûllerin kendilerine Allahû Tealâ tarafından tebliğ edilen risalet görevi vardır ama iradelerini Allah’a teslim edenlerin risalet görevi mevcut değildir. Onlar sadece irşad yetkisindedirler.

Allah razı olsun.

Benzer konular