Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de “Siz teslim olmadan ölmeyin.” demekle neyi kastetmektedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de “Siz teslim olmadan ölmeyin.” demekle neyi kastetmektedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de “Siz teslim olmadan ölmeyin.” demekle neyi kastetmektedir?

En azından ruhumuzun teslimini kastediyor. Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın cennetlerine baktığımız zaman 7 kat cennetin var olduğunu görüyoruz.

* Bir kişi Allah’a ulaşmayı dileyip de ölürse 1. kat cennete girer.
* Mürşidine tâbî olur da ölürse 2. kat cennete girer.
* Ruhunu Allah’a ulaştırıp da ölürse 3. kat cennete girer.
* Fizik bedenini teslim ederse 4. kat cennete girer.
* Nefsini teslim ederse 5. kat cennete girer.
* Muhlis olursa 6. kat cennete girer.
* İradesini Allah’a teslim ederse 7. kat cennete girer.

Allah’ın koyduğu kanun bu kanun sevgili kardeşlerim. Hepiniz için aynı kanunlar geçerlidir. Öyleyse yapmanız lâzımgelen şeyi biliyorsunuz. Nereye ulaşabilirseniz onun mükâfatını alabilirsiniz. İşte zamanımızda insanların en büyük hatası İslâm’ın 5 şartını ortaya koyup geri kalanları devre dışı bırakmak. Evet, namaz kılmak da farzdır, oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Bunlar, İslâm’ın 5 tane şartıdır. Ama İslâm’ın şartı 5 değildir, 7’dir. Allah’a ulaşmayı dilememiz 6.’sı ve asıl önemlisi 7.’si, Allah’a teslim olmamız. Burada ayrılıklar görüyoruz.

* Ruhun Allah’a teslimi; 1. bölüm.
* Fizik bedenin teslimi; 2. bölüm.
* Nefsin teslimi; 3. bölüm.
* İradenin teslimi; 4. bölüm.

En üstünü iradenin de teslim edildiği 4 teslimin de gerçekleştiği yer: Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin teslimlerinin gerçekleştiği nokta.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şey nedir diye baktığımız zaman hep aynı hedefi Allahû Tealâ’nın bize göstermeye çalıştığını görüyoruz, emrettiğini görüyoruz. Bu hepimizin daha üstün, daha üstün, daha üst kat cennetlere gidişimiz için açık işaretlerin ortaya konulduğunu ifade eder. Sıralamaya bakıyoruz: Allah’a ulaşmaya dileyen kişi 1. kat cennete girerken, bunu da diledikten sonra mürşidine de tâbî olursa 2. kat cennete giriyor. Ruhu bedeninden ayrılıyor. Ruhu Allah’a ulaştıktan sonra ölürse 3. kat cennetin sahibi. Sonra fizik bedenini Allah’a teslim ediyor; 4. kat cennetin sahibi oluyor. Sonra nefsini Allah’a teslim ediyor daimî zikirde; 5. kat cennete ulaşıyor. Sonra muhlis oluyor; 6. kat cennetin sahibi. İradesini de Allah’a teslim ediyor; 7. kat cennetin sahibi. İşte 7 tane cennet, işte 7 tane safha.

* Allah’a ulaşmak
* Mürşide tâbiiyet
* Ruhun Allah’a teslimi
* Fizik bedenin teslimi
* Nefsin teslimi
* Muhlis olmak
* Ve iradeyi Allah’a teslim etmek

7 tane safhada ruhun, vechin yani fizik vücudun, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi. 4 tane teslim. Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ bunları istiyor. İslâm, İslâm’ın 5 şartından ibaret değildir. Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti. Ama insanlar İslâm’ın 5 şartı diye tutturmuşlar. Dîn adamlarımız da öyle olduğunu zannediyorlar sevgili kardeşlerim. Ama Kur’ân-ı Kerim 7’li bir sistem takip eder. İşte o 7’li sistemin Allah’a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah’a ulaşması, fizik bedenin teslimi, nefsin tesliminden sonraki muhlis olmak ve iradeyi teslim etmek; 6. ve 7. safhaları temsil eder ki son teslim iradenin teslimidir. Allahû Tealâ’nın herkesin ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim etmesini farz kıldığını görüyoruz. Hepsi de farz. “Ne yani bunları teslim etmezsek cehenneme mi gideriz?” Hayır, alâkası yok. Bir insan daha Allah’a ulaşmayı dilese ve diledikten sonra hemen ölse 1. kat cennetin kapısını açmıştır sevgili kardeşlerim. Mürşidine tâbî olup da ondan sonra hemen ölse 2. kat cennet.  Ruhunu Allah’a ulaştırdıktan sonra ölse 3. kat cennet. Fizik bedenini teslim edip ölse 4. kat cennet. Nefsini teslim edip ölse 5. kat cennet. Muhlis olarak ölse 6. kat cennet. İradesini Allah’a teslim ederek ölse 7. kat cennetin sahibi olur. O zaman sevgili kardeşlerim, demek ki herşey Allahû Tealâ tarafından planlanmış, yerli yerine oturtulmuş ve insanların emrine sunulmuş. Herkes kendi iradesiyle kendisini kurtaracaktır.

Sevgili kardeşlerim! Bir insanın ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslimi İslâm dîninin temelini teşkil eder. İslâm, teslim olan demek. Nesini teslim edecek? Ruhunu, sonra fizik bedenini, sonra nefsini, en sonra iradesini. Öyleyse bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın talebi var: Herkesin teslim olmasını istiyor Allahû Tealâ. Ruhunu da fizik bedenini de nefsini de iradesini de Allah’a teslim etmesini istiyor.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ hazırlamış herşeyi ve sıraya koymuş. Her insan bir noktada bir gün ölecektir. İnsan var, Allah’a ulaşmayı dilemeden ölmüş gitmiştir. İnsan vardır, Allah’a ulaşmayı dilemiş de ölmüştür; 1. kat cennete girecek. İnsan var, mürşidine tâbî olup ölmüştür; 2. kat cennete girer. Ruhunu Allah’a ulaştırmış da ölmüştür; 3. kat cennet. Fizik bedenini teslim etmiş ölmüştür; 4. kat cennet. Nefsini Allah’a teslim etmiş de ölmüştür; 5. kat cennet. Muhlis olarak ölmüştür; 6. kat cennet. İradesini de Allah’a teslim ederek ölmüştür; 7. kat cennetin sahibi olmuştur. Allah’ın kanunları hep kıyâmete kadar geçerlidir. Kim Allah’ın cennetine girmek istiyorsa bunun bedavadan olmadığını, Allah’a ulaşmayı dilemeyen bir insanın 1. kat cennete girmesinin mümkün olmadığını herkes bilmelidir. Mürşidine tâbî olmadıkça 2. kat cennet yoktur. Ruhun Allah’a ulaşması gerçekleşmedikçe 3. kat cennet yoktur. Fizik beden teslim edilmedikçe 4. kat cennet yoktur. Muhlis olmadıkça 6. kat cennet, iradeyi Allah’a teslim etmedikçe 7. kat cennet söz konusu değildir.

Sevgili kardeşlerim! Her şey Allahû Tealâ tarafından kanuna bağlanmış. Ve hepimiz için söz konusu olan şey açık ve kesindir sevgili kardeşlerim. Neden açıktır? İşte Allahû Tealâ söylemiş. A’dan Z’ye kadar yani 7 kat cennetin her birinin standartlarını vermiş Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de. Hangisini yapabilmeyi başarabilirsek oraya kadar yükselebiliriz. Bir defa daha sayabiliriz: Allah’a ulaşmayı dileyip de ölen bir kişi 1. kat cennete girerken, mürşidine tâbî olup da ölen kişi 2. kat cennete girer. Ruhunu Allah’a ulaştırıp ölen kişi 3. kat cennete girer. Fizik bedenini teslim eden 4. kat cennete, nefsini teslim eden 5. kat cennete, muhlis olan 6. kat cennete, iradesini de Allah’a teslim eden 7. kat cennete girer. Allah kanunlarını koymuş. Kanunlarını asla değiştirmez. Öyleyse herkes bilsin ki bunlar Allah’ın kanunlarıdır. Hangi ölçüde gerçekleşirse o ölçüde her şey güzelliğe kavuşur.

Allah razı olsun.

Benzer konular