Mâide 14’te belirtilen kişilerin Allah’ın âyetlerinden gâfil olduklarını ve Yûnus Suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimelerince cehenneme gideceklerini söylebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Mâide 14’te belirtilen kişilerin Allah’ın âyetlerinden gâfil olduklarını ve Yûnus Suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimelerince cehenneme gideceklerini söylebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide 14’te belirtilen kişilerin Allah’ın âyetlerinden gâfil olduklarını ve Yûnus Suresinin 7. ve 8. âyet-i kerimelerince cehenneme gideceklerini söylebilir miyiz?

Bakalım ne diyor Allahû Tealâ Mâide 14’de?

5/MÂİDE-14: Ve minellezîne kâlû innâ nasârâ ehaznâ mîsâkahum fe nesû hazzan mimmâ zukkirû bihî fe agraynâ beynehumul adâvete vel bagdâe ilâ yevmil kıyâmeh(kıyâmeti) ve sevfe yunebbiuhumullâhu bimâ kânû yasnaûn(yasnaûne).
Ve “muhakkak ki biz nasârâyız” diyenlerden misaklarını aldık, gene de uyarıldıkları hususlardan (kendilerine hatırlatılan şeyden) bir pay almayı (nasiplerini) unuttular. Bu yüzden kıyamet gününe kadar aralarına düşmanlık, kin ve nefret saldık. Allah yakında, onlara yapmış olduklarını haber verecek.


“Ve biz yani Nasarayız, Hristiyanız diyenlerden misak aldık, gene de uyarıldıkları hususlardan kendilerine hatırlatılan şeyden bir pay almayı, nasip almayı unuttular, Nasara’dan da Yahudilerden de, İslâm’dan da Allahû Tealâ hepimizden ezelde misak aldı. İrademizi de Allah’a teslim edeceğimize dair; ruhumuz, vechimiz, nefsimiz ve irademizi de Allah’a teslim edeceğimize dair, Allah’ın bizim irademizden aldığı (İlâhi İrade’nin cüz’i iradeden aldığı) misak oluştu. Gene de uyarıldıkları hususlardan bir pay almayı unuttular. Bu yüzden kıyâmet gününe kadar aralarında düşmanlık, kin ve nefret saldık, Allah, yakında onlara yapmış olduklarını haber verecek.

Öyleyse Allahû Tealâ: “Fırkalara ayrılmayın.” diyor, “Hristiyanlık diye ayrı bir şey, Yahudilik diye ayrı bir şey, İslâm diye ayrı bir şey yok.” diyor. “Sadece bir tek dîn vardır.” diyor, “Fırkalara ayrılmayın.” diyor.

Bu, Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir. Arapça adıyla İslâm dînidir. Son Peygambere son indirilen şeriat kitabıyla ilk şeriat, bir defa daha sunulmuştur; sadece Allahû Tealâ tarafından, hiçbir değişiklik olmadan (temel kaidelerde hiçbir değişiklik yoktur). Şimdi burada Allahû Tealâ: “Uyarıldıkları şeyden bir pay almayı unuttular.” diyor, “Kendi edindikleri şeyden bir pay almayı unuttular.” Yani Allah’a ulaşmayı dilemeyi unuttular. Artık insanlar Allah’a ulaşmayı dilemiyorlar ve böyle olunca Allah’a dost değiller, şeytana dostlar. Öyleyse kim bu insanlar? Allah’a ulaşmayı dilemeyenler. Yûnus-7’den bahsediyor Allahû Tealâ:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


“Onlar, ruhlarını Allah’a ulaştırmayı; onlar bize mülâki olmayı (ruhlarını ölmeden evvel Bize ulaştırmayı) dilemezler, onlar dünya hayatından razıdırlar, dünya hayatıyla mutmain olurlar, onlar bizim âyetlerimizden gâfil olanlardır. Onların gidecekleri yer kazandıkları dereceler itibariyle ateştir.”

Şimdi sual; “Mâide-14’de belirtilen kişilerin Allah’ın âyetlerinden gâfil olduklarını ve Yûnus Suresinin 7 ve 8. âyet-i kerimeleri gereğince cehenneme gideceklerini söyleyebilir miyiz?”

Evet, unuttukları şey Allah’a ulaşmayı dilemek ve unuttukları bu şey sebebiyle gidecekleri yer cehennem. Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için. 

İşte böyle sevgili öğrenciler, izleyenler ve dinleyenler! İnsanların neden Allah’ın dostlarına düşmanlık ve kin duyduklarını burada görüyorsunuz. Allahû Tealâ onların kin duymasına, düşmanlık duymasına, nefret etmesine kapıyı açmış, kapatmamış.

Benzer konular