Mezheplerin özellikleri nelerdir? Kaç mezhep çeşidi vardır? Herkesin mezhebi olmak zorunda mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mezhepler » Mezheplerin özellikleri nelerdir? Kaç mezhep çeşidi vardır? Herkesin mezhebi olmak zorunda mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mezheplerin özellikleri nelerdir? Kaç mezhep çeşidi vardır? Herkesin mezhebi olmak zorunda mıdır?

Hanefî, Hanbelî, Mâlikî ve Şâfî olarak 4 mezhepten bahsediliyor sünnî tarafta. Şiî tarafta da bir mezhep var; Şiîlik. Öyleyse evvelâ İslâm dînini 2’ye ayırmakla bir hata işlenmiştir. İslâm dîni 2 cepheli bir dîn değildir. Sadece bir tek Kur'ân, kâinatın bütün hakikatlerini ifade eder. Ve mezhepler konusunda yaptığımız inceleme hâlâ devam ediyor. Herhalde epey zamanımızı alacak. Şunu gösterdi ki; bütün mezheplerde Kur'ân’a göre fazlalıklar, Kur'ân’a göre eksiklikler var.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Bütün mezheplerdeki o mezhepte olan eksiklik tamamlanmadıkça mezhep Kur'ân’a oturmuş olmaz. Kur'ân’a göre fazla olan işaretler de, onlar da o mezhebin tatbikatından çıkarılmadıkça Kur'ân tatbikatı oluşmaz. Öyleyse Kur'ân’da olmayan birçok şey, dînin içine çeşitli mezheplerce sokulmuş durumda. Mezhep incelemeleri bunu açık olarak gösteriyor.

Âyetler ardarda yazılıyor. 29 tane âyet-i kerime, Kur'ân-ı Kerim’de şunu söylüyor: “Bir kişi cehenneme girdiği zaman oradan çıkıp da cennete girmesi mümkün değildir.” diyor Allahû Tealâ. Tam 29 tane âyette bunu söylüyor. Ama bir hadîs söyleniyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuş ki: “Kalbinde hardal tanesi kadar îmân olan, cennete mutlaka girer.”

Sevgili kardeşlerim! Peygamber Efendimiz (S.A.V) diyor ki: “Benim hadîslerim tartışılacaktır. (Tartışılacağını o devirden biliyor.) Kur'ân’a bakın. Hiçbir hadîsim Kur'ân’a ters düşmez, aykırı olmaz.” diyor. Öyleyse bu bapta muhtevaya baktığımız zaman Kur'ân’ın asıl olduğunu hiç unutmayacağız.

O zaman mezheplerdeki farklılıklar izale edilmelidir. Sünnî ve Şiî ayrımı da kaldırılmalıdır. Zaman içerisindeki ayırımlar, insanların arasında düşmanlığı bile oluşturabilmiş sevgili kardeşlerim! Ve İslâm'ın kendi içinde harpler olmuş, insanlar öldürülmüş. O zaman öyle bir gün gelecek ki; yakın gelecekte mezhepler arasındaki bütün ihtilaflar sona erecektir. Herkes Kur'ân ahlâkıyla ahlâklanacaktır. Tam Peygamber Efendimiz (S.A.V) devrinde olduğu gibi.

“Kardeşimiz kaç mezhep çeşidi vardır?” diyor. Söyledik.

“Herkesin mezhebi olmak zorunda mıdır?” Mezheplerin bütünü Kur'ân’dır.

Benzer konular