Mezheplerden bahseder misiniz, niçin oluşmuştur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mezhepler » Mezheplerden bahseder misiniz, niçin oluşmuştur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mezheplerden bahseder misiniz, niçin oluşmuştur?

Mezhepler birbirinden habersiz grupların kurdukları ekoller sebebiyle oluşmuştur. Mezhebin oluşmasının arkasında Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in hadîslerinin her olayı karşılayamaması olmuştur (sebep olmuştur). Onların vücut bulmasına sebep olmuştur. Onların oluşmasında meteldar olmuştur. Olaylar yaşanır ve bu olayları nasıl değerlendireceklerini Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in hadîslerinden birer birer bulmaya çalışırlar. Ayrı ayrı ekollerde bulunan insanlar Hanefî, Hambelî, Malikî ve Şâfî müesseseleri ayrı zaman parçalarında dünyanın ayrı yerlerinde yaşamış olan uzmanlar bunlar; dîn uzmanları. Ve de o olaya tam uygun bir hadîs bulunamıyor. Ama 4 tane yakın hadîs var. Her birisi o hadîslerden bir tanesini, diğerlerinden haberi olmaksızın, o olayın karşıtı olarak; uygun olan davranış biçimi olarak onu alıyor.

Bu mezheplerin oluşması, aynı mahiyetteki olayların tam karşılığının hadîslerde bulunamaması sebebiyle tahakkuk etmiştir. Birbirinden habersiz olan gruplar belli bir hadîsi kabul etmiştir. Bir başka grup başka bir hadîsi kabul etmiştir. İkisi de olayın tam kendisi değildir. Ama yakın muhtevasını ifade eder. Bu sebeple mezhep farklılıkları doğmuştur. Hanefî, Hambelî, Malikî ve Şâfî mezheplerinin bütün muhtevası sahih olarak kabul edilir. Onun dışında başka mezhepler varsa o mezhepler sahih kabul edilmez.

Mezheplerin oluşmasının arkasında, sadece birbirinden farklı yerlerde kurulan ekollerin dîn öğretisinin birbirinden farklı sonuçları yer alır.

Benzer konular