Büyük imamlar uydurma hadîslerle âmel edebilirler mi? Sahih hadîsleri Kur’ân’a uyup uymama durumuna göre mi bileceğiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hadîs » Büyük imamlar uydurma hadîslerle âmel edebilirler mi? Sahih hadîsleri Kur’ân’a uyup uymama durumuna göre mi bileceğiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Büyük imamlar uydurma hadîslerle âmel edebilirler mi? Sahih hadîsleri Kur’ân’a uyup uymama durumuna göre mi bileceğiz?

Mâlikî mezhebi sahibi İmam Mâlik, büyük günah işleyenlerin kâfir olamayacağını, cehennem azabı çektikten sonra cehennemden çıkacağına inanıyor. Siz öyle bir şey olamayacağını söylüyorsunuz. Büyük imamlar uydurma hadîslerle âmel edebilirler mi?

Konunun burası bizim cevap alanımızın dışında.

“Büyük İmamlar uydurma hadîslerle âmel edebilirler mi?” Bu âmel etmek değildir. Bu sanmaktır. Çünkü kimse henüz cehenneme girmemiştir ki, cehennemden çıkılıp çıkılmayacağını bilsin de böyle bir âmel etme eylemi tahakkuk etsin.

"Büyük imamlar da uydurma hadîs söyleyebilirler mi?" demek istiyor herhalde kardeşimiz. Büyük imamlar Kur’ân-ı Kerim’in bütününü biliyorlar diyemeyiz hiçbirimiz. Zaten eğer bilselerdi, 4 tane imam oluşmazdı. Sadece Kur’ân hâkim olurdu. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sözlerinin sadece Kur’ân’a uygun olanları kabul edilirdi. Nitekim o günlere geldik. Bundan sonra gelecek devrelerde mezheplerin birleşeceğini göreceksiniz. Farklılıklar yok edilecektir. O zaman o mezheplerin sahipliği kendileri de bundan büyük mutluluk duyacaklardır. Sevgili kardeşlerim, mezhepler yoktur. Kur’ân vardır. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in öğretisi vardır. uydurma hadîslerle onun öğretisine katılanlar ayıklanacaktır.

Sahih hadîsleri Kur’ân’a uyup uymama durumuna göre mi bileceğiz? Evet, tam olarak olay budur. Bir hadîsin sahih olup olmadığını Kur’ân’a bakarak değerlendirmek mecburiyetindeyiz, hepimiz. Üstelik bu hepimizin üzerine Peygamber Efendimiz (S.A.V) tarafından bir vecibe olarak yöneltilmiştir. Diyor ki:

“Benim hadîslerim tartışılacaktır. Kur’ân’a bakınız.”

Bu Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in üzerimize emridir. Her hadîsi Kur’ân’la muhakkak karşılaştırmak mecburiyetindesiniz. Kur’ân furkandır. Allahû Tealâ:

“Biz Kur’ân-ı sana furkan olarak indirdik. Doğruyu yanlıştan ayırma rehberi olarak indirdik.” diyor.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den en az 100 sene sonra, en az 4 nesil sonra toplanan hadîslerin bir kısmının hatalı olduğu hiç kimse tarafından inkar edilemez.

Öyleyse hatalı olanların, yanlış olanların ayıklanması neyle mümkündür? Bir tek ayıraç var elimizde, bir tek furkan var: O Kur’ân’dır.

Öyleyse mezhep imamları da bildiğimiz âlimlerdir netice itibariyle. Sadece mezhep imamı olmuşlardır. İlim konusunda ellerindeki hadîsleri, Kur’ân-ı Kerim’i değerlendirerek sonuçlara gitmeleri sebebiyle. Ama sevgili kardeşlerim, Kur’ân-ı Kerim’de 29 tane âyet-i kerime, cehenneme girenin bir daha cehennemden çıkmasının mümkün olmadığını söylüyor ve cehenneme girenin cehennemden çıkacağını söyleyen bir tek âyet-i kerime var o da azap çekmeden çıkılacağına kesin olarak işaret ediyor. Cehenneme aynı gün hem kâfirler hem de mü’minler girecektir. Kâfirler, cehennemin kapıları yerinden yükseltilecek ve burunları sürtüle sürtüle cehenneme girecektir. Halbuki mü’minler uçarak cehennemden içeri gireceklerdir. Meryem Suresinin 71. ve 72. âyetlerinden bahsediyoruz:

19/MERYEM-71: Ve in minkum illâ vâriduhâ, kâne alâ rabbike hatmen makdıyyâ(makdıyyen).
Ve sizden biriniz (bile hariç olmamak üzere hepiniz), illâ (muhakkak) ona (cehenneme) varacaksınız. (Bu), senin Rabbinin üzerine (aldığı) kesinleşmiş bir hükümdür.

19/MERYEM-72: Summe nuneccîllezînettekav ve nezeruz zâlimîne fîhâ cisiyyâ(cisiyyen).
Sonra takva sahiplerini kurtaracağız. Ve zalimleri, diz üstü çökmüş olarak bırakacağız.


Cehenneme giren kâfirler, burunları sürtüle sürtüle girdikleri yerde daha diz üstü vaziyetteyken, diğerleri cennete girecekler. Cehennemin katlarını bir anda uçarak dolaştıktan sonra uçarak cennete ulaşacaklardır. Uçarak cehenneme gireceklerdir, cehennemdeki Allahû Tealâ’nın hazırladığı o ateşleri, o korkunç manzarayı göreceklerdir ve Allah’a sonsuz hamd ve şükrederek cehennemden ayrılacaklardır.

Öyleyse sahih hadîsleri mutlaka furkana yani Kur’ân’a vurarak değerlendireceğiz. Kur’ân’la açık ve kesin bir şekilde ölçeceğiz.

İmam İskender Ali  M İ H R


Benzer konular