Dört mezhep içinde en uygunu hangisidir? Mezhepler konusunda bizi aydınlatır mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mezhepler » Dört mezhep içinde en uygunu hangisidir? Mezhepler konusunda bizi aydınlatır mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Dört mezhep içinde en uygunu hangisidir? Mezhepler konusunda bizi aydınlatır mısınız?

Ailem Şii mezhebinden. Ben Sünnîlerin içinde büyüdüm, yatılı kursta okudum. Sünnîlerin yaptığı, benim inancıma göre daha mantıklı geliyor. Dört mezhep içinde en uygunu hangisidir? Benim yaptığım doğru mudur?

Dört mezhep sünnîlerin mezhebidir. Sünnî mezhepleri dört tanedir. Şii mezhebi bir tanedir ve bu kardeşlerimiz kendilerine alevi diyorlar ve şii diyorlar.

“Sünnîlerin yaptıkları benim inancıma göre daha mantıklı geliyor.” Tamam. sen de o zaman sünnîlerin dizaynı içerisinde devam edersin.

“Dört mezhep içinde en uygun olanı hangisidir?”

Herkese göre değişir. Hanefi, hambeli, maliki ve şafi isimli dört tane, Sünnîlerin dört mezhebi vardır. Dördü de hak mezheptir. Biz hanefiyiz ama bizim aramızda şafi mezhebine tâbî olan kardeşlerimiz de var. Sizin gibi şii olanlar da var (aleviler diyelim bir başka ifadeyle) ama hepsi de bizim gibi hareket ederler.

“Benim yaptığım doğru mudur?” Doğrudur. Sünnîlerden herhangi bir tanesine intisap edebilirsin. Meselâ, şafi olan kardeşlerimizden bir kısmı, Biz hanefiyiz diye hanefi mezhebine intisap ettiler. İkisi arasında aslında, Allah’ın indinde farklılık yok. Dört mezhebin dördü de haktır.
 
“Şii mezhebi hak mıdır?” diyor kardeşimiz. Şii mezhebinin hak olduğu konusu tartışılıyor ama Biz hak olduğu kanısındayız.

Sünnî mezhebiyle hemen hemen aynı, ama ufak tefek şeyler var. Örneğin namazda önlerine mühür koyuyorlar. Elleri açık namaz kılıyorlar. Abdestte ayaklarına mest alıyorlar. Namazları üç rekât kılıyorlar. Salâvât getirdiklerinde Hz. Ali’nin de ismi geçiyor.

Bazı insanlar bu dört mezhepten sadece biri doğru diyorlar.

Dört mezhebi siz ayrı bir şey zannediyorsunuz. Dört tane mezhep, sünnîlerin dört tane mezhebi vardır. Şiilerin mezhebi yoktur. Şiiler tek bir mezhep oluştururlar.

Ayrıca "Yetmiş üç fırkadan biri kurtulur." hadîsi aynı zamanda mezhepler için de geçerli midir?

Geçerli değildir.

Kurtuluşa ulaşan mezhep hangisidir?

Kurtuluşa ulaşan mezhep değildir. Kurtuluşa ulaşan kişi, Allah’a ulaşmayı dileyen kişidir. Hangi mezhepten olursa olsun mutlaka kurtulur.

“Ben Sizi izlerken çok mutlu oluyorum.” diyor kardeşimiz. Allah razı olsun. Siz mutlu oldukça, Biz de mutlu oluyoruz.

Ama mezhepler kafamı karıştırıyor. Mezhepler konusunda bizi aydınlatır mısınız?  Zaten gerekli bilgiyi inşaallah sunduk.

Benzer konular