Dört mezhebin hak mezhep olmasının sebepleri nelerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mezhepler » Dört mezhebin hak mezhep olmasının sebepleri nelerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Dört mezhebin hak mezhep olmasının sebepleri nelerdir?

Sevgili kardeşlerim, 4 mezhebin hak mezhepler olmasının sebepleri insanların inançlarıdır. Kur’ân-ı Kerim’de mezhepler yoktur. Tek bir fırkanın sahibi olmamız açık ve kesin bir şekilde emrolunuyor. Allah’a ulaşmayı dileyenlerin oluşturduğu, Hz. İbrâhîm’in hanîf dîninin sahipleri olan tek bir fırka.

3 özellik: Vahdet, tevhid ve teslim. Herkes Allah’a ulaşmayı dileyecek. Herkes tek bir Allah’a inanacak ve herkes ruhunu, vechini, nefsini, iradesini Allah’a teslim edecek. Dîn bundan ibarettir. Allah razı olsun.

Öyleyse mezhepleri birer birer inceliyoruz. Ve de Kur’ân’a göre mezheplerin hepsinde eksiklikler var. Gene Kur’ân’a göre eklentiler de var. Ve Kur’ân’a uymayan eklentiler de var. Öyleyse mezheplerdeki fazlalıkları o mezheplerden almak söz konusu olmalıdır. Noksanların da  ilave edilmesi söz konusu olmalıdır. Böylece Allahû Tealâ’nın tek fırkada olmak işlevi tamamlanır. Ve de fırkalara ayrılmazlar insanlar.   

Size bu suallere cevaplar faslında sadece Maturi’den bahsettik. Biz hanefî olduğumuz için, ehli sünnet vel cemaat akidesine bağlı olduğumuz için. Kur’ân’ın asıl olduğunu hiçbir zaman unutamayız. Allahû Tealâ’dan aldığımız emir budur. Asıl olan Kur’ân’dır. Ve Kur’ân’ın ortaya koyduğu vakıa ise, dört mezhebin dördünde de farklılıklar gösteriyor. Öyleyse insanlara iblis Kur’ân-ı unuttururken bu mezhepleri çıkarmış ortaya insanları bölebilmek için. Bu 4 mezhep sünnî grubu ifade eder; Hanefî, Hanbelî, Malikî ve Şafî mezhepleri. Bir de bunun dışında Şiiler var, Alevîler var. Onlar da hak mezheptir. Ve de hepsinde fazlalıklar ve eksiklikler var. Öyleyse sevgili kardeşlerim,  Kur’ân-ı esas alıp Kur’ân’la bütün mezheplerdeki hükümleri karşılaştırmak mecburiyetindeyiz. Bu çağda bunun mutlaka yapılması gerek.

Benzer konular