Mezhepler hakkında ne buyurursunuz? Mezhep tutulması olur mu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mezhepler » Mezhepler hakkında ne buyurursunuz? Mezhep tutulması olur mu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mezhepler hakkında ne buyurursunuz? Mezhep tutulması olur mu?

Mezhepler konusunda bir araştırmaya başladık. Çok ciddî problemlerle karşı karşıyayız, sevgili kardeşlerim. Çünkü bütün mezheplerde biliyorsunuz; Hanefî, Hanbelî, Şâfî ve Mâlikî diye 4 mezhep var. Bu mezheplerde Kur’ân esas alındığında, Kur’ân’a göre fazlalıklar var. Kur’ân’da olmayan bir şeyler ilâve edilmiş 4 mezhebin 4’üne de… Veya Kur’ân’a göre noksanlıklar var. 4’ünde de var.

Bu da yetmez, şimdi bu 4 mezhep sünnilerin mezhebi. Bir de aleviler var; onlar da ikinci bir konuyu içeriyor. Hepsi de haktır. 4 mezhebin 4’ü de haktır. Sünnilikte haktır. Alevîlik de haktır. Bir başka adı Şiiliktir. Şii ve sünni olmak üzere müslümanlar iki gruba ayrılıyor. Hepsi de hak mezheplerin sahipleridir.

Yalnız sevgili kardeşlerim, burada dikkat edin sözümüze. Mezhepleri incelediğimiz zaman hayretten hayrete düşüyoruz. Kur'ân-ı Kerim’in mezheplerin hepsinde unutulduğunu görüyoruz. Hem fazlalıklar var, Kur'ân-ı Kerim’in ötesinde bir şeyler ilâve edilmiş. Ve Kur’ân’a uymayan bir şeyler ilâve edilmiş. Önemli olan zaten uymaması. Veya Kur’ân’da farz kılınmasına rağmen onları dikkate almamışlar. Farzlar arasında geçmiyor.

Benzer konular