Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında mezhepler yoktu. Dînimizde sürekli abdestli olmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in bu konudaki uygulaması hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Peygamber Efendimiz » Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında mezhepler yoktu. Dînimizde sürekli abdestli olmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in bu konudaki uygulaması hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında mezhepler yoktu. Dînimizde sürekli abdestli olmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in bu konudaki uygulaması hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında mezhepler yoktu. Dînimizde sürekli abdestli olmak tavsiye edilmiştir. Şafi mezhebinde eşlerin ten temasıyla abdest bozulur. Bu noktada ev içinde sürekli abdestli olmak güçleşmektedir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in bu konudaki uygulaması hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
 
Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve sahâbe daimî zikirdeydiler ve hepsi devamlı abdestliydiler. Abdestsiz gezmek söz konusu değildi. Peygamber Efendimiz (S.A.V) abdesti bozulduğu an, her zaman abdestini tazelemiştir. Tarikatlardaki temel faktörün de bu olması gerekir.

Aslında mezheplerde, zikrin daimî zikir olması konusunda ve daimî abdestli olmak konusunda bir işarete rastlamadık. Ama İmam-ı Azam Ebu Hanifi Hazretleri de, İmam-ı Şafii Hazretleri de, Hambeli Hazretleri de, Maliki Hazretleri de hepsi daimî abdestliydiler. Ama o noktadan itibaren (meselâ Şafi mezhebinden bahsediyor kardeşimiz), bugün Şafi mezhebindekiler demek ki eşler birbirlerinin tenine temas etse abdesti bozuluyor. O zaman hemen abdest alması lâzım. Peygamber Efendimiz (S.A.V) devrinde Şafi mezhebi yokken, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in eşlerinden birinin elini tutmasıyla, ona dokunmasıyla abdesti hiç bozulmamıştır. Öyleyse zaman içersinde Allah’ın Kur’ân standartlarının mezheplerin bir kısmında, belki de hepsinde başka başka alanlarda dışına çıkılması söz konusu olmuştur.  

Allahû Tealâ daimî zikri emrediyor ve "Ayakyolundan gelindiği anda abdest alınması lâzım." diyor. "Temas ederseniz eşinizle, mutlaka abdest alacaksınız." diyor.  Buradaki temas cinsel temastır. Elinin parmağının değmesi, elin değmesi mânâsına gelmez.

Benzer konular