Dîn veya dînler var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur’ân-ı Kerim'deki Temel Emirler » Dîn veya dînler var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Dîn veya dînler var mıdır?

Es selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu! (Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi ve berekâtuhu.)

“Muhterem Efendimiz! Hasretle hürmetle ellerinizden öpüyorum. Babalar gününüz kutlu olsun.” (Bütün babaların, babalar günü kutlu olsun inşaallah. Allah razı olsun.)

“Müsaadenizle bir soru sormak istiyorum: Hristiyanlık ve Yahudilik diye bir dîn veya dînler var mıdır? İncil ve Tevrat’ın içeriği Kur'ân-ı Kerim’den farklı mıdır? Bu konuları bize açıklayabilir misiniz inşaallah? Allah razı olsun.”

Sevgili kardeşlerim! Bizim hayatımız hep araştırmayla geçti. Allah'ın yoluna girdiğimizden bugüne kadar -30 seneyi aşkın bir süredir Allah'ın yolundayız- O, bize bugüne kadar hep öğretti, öğretmeye devam ediyor. O’nun ilmi sonsuzdur. Öğreti hiçbir zaman bitmez, nereye ulaşırsanız ulaşın daha derini, onun daha ötesi ilim olarak mutlaka vardır. İşte bu süreç içerisinde yıllar hep geçti. Böyle bir dizaynda, Allah'ın emri üzerine Tevrat’ı incelemek imkânını bulduk, İncil’i incelemek imkânını bulduk.
 
Sevgili kardeşlerim, sevgili misafirlerimiz! Sizlere anlattığımız, Allah'a ulaşmayı dilemekten başlayan, mürşide ulaşıp tâbiiyeti içeren ve daha ötesini içeren İslâm’ın 7 safhası var ya, onların hepsi, İncil’de de farz, Tevrat’ta da farz. Tevrat’ı inceliyoruz:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek farz
2. Mürşide ulaşıp tâbiiyet farz
3. Ruhu Allah'a ulaştırıp teslim etmek farz
4. Fizik vücudu teslim etmek farz
5. Nefsi teslim etmek farz
6. Muhlis olmak farz
7. İradeyi Allah'a teslim edip, irşad makamına tayin edilmek farz

Yeter mi? Hayır, yetmez. İncelemeyi derinleştirdik. Baktık ki, sadece farz değil. Hz. Musa ve ona tâbî olanların hepsi, 7 safhanın 7’sini de yaşamışlar. Âyet âyet Tevrat bunu anlatıyor. 7 safhanın 7’sini de Hz. Musa ve O’na tâbî olanların hepsi yaşamışlar. Gelelim İncil’e ve Hz. İsa’ya.

Hz. İsa dediğimiz zaman, bir hakikatin daha altını çizelim. Hz. İsa, biz hayatta iken yeryüzüne inecektir. Bizim yanımıza gelecektir. O zaman zaten bize inanmayanlar, açık ve kesin bir şekilde bu hakikat karşısında inanmak durumunda kalacaklardır. Alternatif yok! Allah neyi söylemişse mutlaka gerçekleşir, gerçekleşeceğini kesinlikle biliyoruz. Hz. İsa’nın, kıyâmetten evvel yeryüzüne inmesi söz konusu ve inecektir. Ulaşacağı kişi de biz olacağız.

Öyleyse İncil’i inceliyoruz ve bakıyoruz ki; İncil’de 7 safhanın 7’si de farz. Yeter mi? Hayır, yetmez. 7 safhanın 7’si de yaşanmış. Hz. İsa ve O’na tâbî olanlar tarafından, 7 safhanın 7’side yaşanmış. Hepsi, Hz. İbrâhîm’in teslim dîni.

Teslim dîni, nelerin teslimini içerir? 22. basamakta ruhun teslimini, 25. basamakta fizik vücudumuzun teslimini, 26. basamakta nefsin teslimi, 28. basamakta iradenin teslimi. 4 teslim, Hz. Musa ve O’na tâbî olanlar tarafından, Hz. İsa ve O’na tâbî olanlar tarafından, Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz ve O’na tâbî olanlar tarafından hem bu mukaddes kitaplarda farz, hem de yaşanmış. 7 safhanın 7’si de yaşanmış.

Öyleyse bu bapta Kur'ân-ı Kerime, İncil’e ve Tevrat’a baktığımız zaman, içeriklerinde bir farklılık görmüyoruz. Kalın çizgiler itibari ile temelde aynı şeyleri yazıyorlar ve de insanların zannettiği gibi İslâm, en mütekabil dîn değildir. Yeni bir dîn değildir, başka bir dîn değildir. Kâinatın tek dîni zaten Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir ve söylemiştik Şûrâ Suresinin 13 âyet-i kerimesinde. Hz. Nuh’un, Hz. İbrâhîm’in, Hz. Musa’nın, Hz. İsa’nın ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in şeraitlerinin aynı şeriat olduğunu Allahû Tealâ kesinleştiriyor. Bir başka dîn hiç olmamıştır.

Hz. İbrâhîm, Hz. Musa’dan da Hz. İsa’dan da Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz’den de daha evvelki bu esasları koyan (teslim dîninin esaslarını), bize ulaşan bu esasların O’nun tarafından konulduğu kesin olduğu cihetle, bu esasları koyan O olduğu sebeple, “Babanız İbrâhîm.” diyor Allahû Tealâ Kur'ân-ı Kerimde de Tevrat’ta da İncil’de de. Bu muhtevaya dikkatle baktığımız zaman, onu görüyoruz sevgili kardeşlerim. 3 dînin de temeli, içeriği birbiri ile tam olarak uygun standartlarda, 7 safha ve 4 teslimden oluşuyor. 3 dînin üçü de Hz. İbrâhîm’in hanif dîni de aynı esaslara tâbî.

Hz. İbrâhîm’in hanif dînine baktığımızda 3 esas görürüz:

1. Vahdet: Allah'ın tekliği
2. Tevhid: Allah'a mülâki olmayı dileyen (ruhlarını Allah'a ulaştırmayı dileyen) insanların oluşturduğu tek bir toplum
3. Teslim: Ruhun, vechin (fizik vücudun,) nefsin ve iradenin Allah'a teslimi

İslâm da aynı standartlardadır; vahdet, tevhid ve teslim. Allahû Tealâ, Hz. İbrahim’in dînine: “Hanif dîni” diyor. “Hz. İbrahim, hanif dîninin sahibiydi.” diyor Kur'ân-ı Kerim’de ve Rûm Suresinin 30 âyet-i kerimesinde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e diyor ki: “Habibim! Sen hanif olarak vechini dîne ikamet et. O hanif fıtratı ile ki; Allah bütün insanları sadece o tek fıtratla (hanif fıtratıyla) yaratmıştır. İşte bu dîn, kayyum olan (ezeli ve ebedî) dîndir. Kıyâmete kadar devam edecek tek dîndir.” Böyle dedikten sonra Allahû Tealâ diyor ki: “Ve Allah'ın ne dîninde ne de insanları hanif fıtratıyla yaratmasında değişiklik göremezsin.”

30/RÛM-30: Fe ekim vecheke lid dîni hanîfen, fıtratallâhilletî fataran nâse aleyhâ, lâ tebdîle li halkıllâhi, zâliked dînul kayyimu ve lâkinne ekseran nâsi lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Artık hanif olarak kendini (vechini) dîn için ikame et, Allah’ın hanif fıtratıyla ki; Allah, insanları onun üzerine (hanif fıtratıyla) yaratmıştır. Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. Kayyum olan (kaim olacak, ezelden ebede kadar yaşayacak) dîn budur. Fakat insanların çoğu bilmez.


Bütün insanlar, hanif dînini yaşayabilecek olan özellikte yaratılıyor ve sadece hanif dîni var. Peygamber Efendimiz (S.A.V) de hanif dininin; tek Allah'a inanan, ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimini mutlaka gerçekleştiren ve bunları gerçekleştiren tek bir toplumun varlığıyla ayakta kalan o dînin, aynı dînin sahibidir.
 
Yahudiler de 7 safha 4 teslimle hanif dînini yaşamışlar. Hristiyanlar da gene 7 safha 4 teslimle hanif dînini yaşamışlar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) de 7 safha 4 teslimle hanif dînini yaşamış. Bugün de biz o dîni yaşamaktayız, yaşadık. 7 safha ve 4 teslimi hamdolsun ki biz tamamladık. Öyleyse kardeşlerimiz de adım adım o hedefe yürüyorlar.

Sevgili kardeşlerim! Dînler yoktur. Sadece bir tek dîn vardır. O dîn, ilk peygamber ve ilk insan olan Âdem (A.S)’dan başlayan ve son peygamber olan Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz ile sona eren bir dîndir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra artık peygamber gelmeyecektir. Bunu 100’lerce defa söylemimize rağmen adamlar hâlâ bize:

“Sen peygamberlik iddia ediyorsun.” demezler mi!

 

Benzer konular