Osmanlı’daki “başımın üstünde yerin var”, “başımın tacı” gibi atasözlerimiz bize, bugüne ulaşmıştır. Bu sözlerin manevi bir anlamı da var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Osmanlı » Osmanlı’daki “başımın üstünde yerin var”, “başımın tacı” gibi atasözlerimiz bize, bugüne ulaşmıştır. Bu sözlerin manevi bir anlamı da var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı’daki “başımın üstünde yerin var”, “başımın tacı” gibi atasözlerimiz bize, bugüne ulaşmıştır. Bu sözlerin manevi bir anlamı da var mıdır?

Sevgili kardeşlerim! Baş, vücudun en yüksek noktasıdır ve güzellikler yukarıya doğru derece kazandırır insana. Yani derecatın kazanılması söz konusudur. Ama Allah’ın yasaklarını işlemek veya emrettiklerini yapmamak, aşağıya doğru bir muhteva taşır. Yani derecat kaybı... Derecat kazananın derecesi yükselir. Derecat kaybedenin derecesi düşer. Allahû Tealâ’nın istediği ise herkesin kazandığı derecelerin kaybettiği derecelerden fazla olması. Çünkü bu onu cennete aldıracak olan bir husustur. Kimin kazandığı dereceler, kaybettiği derecelerden fazla olursa öldüğü zaman onun gideceği yer Allah’ın cennetidir. Kimin kaybettiği dereceler fazlaysa onun da gideceği yer cehennemdir.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Allah için yaşayalım. Her güzel davranışımız bize derecat kazandıracaktır ve bize mutlaka mutluluk ve huzur verecektir. Kaldı ki; iyilik yaptığımız kişi için de aynı şey söz konusu solacaktır. O da mutluluk duyacaktır ve Allah’a şükredecektir, kendisine böyle bir iyilik yapıldığı için. O zaman “kazanılan dereceler fazlaysa gidecek yer cennet, kaybedilen dereceler fazlaysa gidecek yer cehennem”; Allahû Tealâ mademki bu ifadeyi kullanıyorsa, o zaman sevgili kardeşlerim, hepiniz kazandığı dereceler kaybettiği derecelerden fazla olanlar olmalısınız ki; cennete girebilesiniz. Biz hepiniz için bu konuda dua ediyoruz. Allah her şeye kaadirdir. İnşaallah en güzeli sizlerin olur. Aslında zor bir şey de değil sevgili kardeşlerim! Zaten kimsenin içinden bilerek, isteyerek sırt başkasına eziyet olsun diye onlara zulmetmek gelmez. Gelmemesi normaldir. Ama insanlar bazen öfkelenirler ve kendilerine hâkim olamazlar. O zaman başkalarını üzecek olan davranış biçimleri hatta onlara çok zarar verebilecek davranışlar bile ortaya çıkabilir. O zaman hata yapan kişi derecat kaybedecektir. Ama öbür taraftan herkesin elinde olan bir şey var. Etrafınızdaki herkes, kendilerine bir iyilik yapmanız halinde size derecat kazandırabilecek olan insanlardır. Herkes bu imkânın sahibidir. Öyleyse değerlendirin sevgili kardeşlerim! İnsanları mutlu etmeye çalışın.

Allah razı olsun.

Benzer konular