Fâtihâ Suresinde geçen ‘Allah’ın ni’meti’ ne demektir? Açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Ni'met » Fâtihâ Suresinde geçen ‘Allah’ın ni’meti’ ne demektir? Açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Fâtihâ Suresinde geçen ‘Allah’ın ni’meti’ ne demektir? Açıklar mısınız?

Allah’ın ni’meti, kişiyi mutluluğa ulaştıran her şeydir. Allahû Tealâ bütün insanları mutlu olmak için yaratmıştır. Ama insana serbest davranış biçimleri yetkisini de vermiştir. Acaba bundan Allahû Tealâ’nın muradı nedir? Allahû Tealâ’nın bundan muradı; herkesin bilerek, isteyerek, kendi isteğiyle hedeflerini gerçekleştirmesidir ki; bu hedef gerçekleştirmesi ya pozitif istikamette sonuçlara ulaşır; kişi Allah’ın cennetine girer. Ya da negatif istikamette ulaşır sonuçlara. O zaman da kişinin gideceği yer cehennemdir.

Herkes kendi iradesiyle verdiği kararlar sebebiyle derecat kazanır ya da kaybeder. Sonuç iki istikamette de tahakkuk edebilir. Bunun için yapılması lâzımgelen şey açık ve kesindir. Allah’a ulaşmayı dilemek. Mürşide tâbî olmak. Sonra da ruhunu Allah’a teslim etmek. Allahû Tealâ bunları garanti ediyor. Ne diyor?

Diyor ki: “Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım. Yani onun ruhunu Bana ulaştıran Benim. Yeter ki Bana ulaşmayı dilesin. Geri kalanı Benim işim.” (Şûrâ-13).

Ne demek bu? O kişi Allah’a ulaşmayı dileyip ölseydi 1. kat cennete girecekti. Mürşidine tâbî olup ölseydi 2. kat cennete girecekti. Ve ruhu da vücuttan ayrılmış olmayacaktı. Ama bu kişi ruhunu Allah’a ulaştırıp ölmüş olursa 3. kat cennetin sahibi olur. Ve ermiş evliya olarak ölür.

Allah razı olsun.

Benzer konular