Peygamberimiz mü’minlerin ilki olarak ilk teslim olansa, bu teslimiyette insanlar için bir sıralama var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mü'min » Peygamberimiz mü’minlerin ilki olarak ilk teslim olansa, bu teslimiyette insanlar için bir sıralama var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamberimiz mü’minlerin ilki olarak ilk teslim olansa, bu teslimiyette insanlar için bir sıralama var mı?

A’râf 172'de İndi İlâhi’de Hz. Âdem’in zatından tüm zürriyetinin yaratıldığını Sizden öğrendik. Burada Peygamberimizin mü’minlerin ilki olarak ilk teslim olansa, bu teslimiyette insanlar için bir sıralama var mı?

7/A'RÂF-172: Ve iz ehaze rabbuke min benî âdeme min zuhûrihim zurriyyetehum ve eşhedehum alâ enfusihim, e lestu birabbikum, kâlû belâ, şehidnâ, en tekûlû yevmel kıyâmeti innâ kunnâ an hâzâ gâfilîn(gâfilîne).
Ve kıyâmet günü, gerçekten biz bundan gâfildik (gâfilleriz) dersiniz diye (dememeniz için), senin Rabbin, Âdemoğullarının sırtlarından onların zürriyetlerini aldığı zaman onları, nefsleri üzerine şahit tuttu. (Allahû Tealâ şöyle buyurdu): “Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?” Dediler ki: “Evet, (Sen, bizim Rabbimizsin), biz şahit olduk.”


“Ve kıyâmet günü, gerçekten biz bundan gâfildik dersiniz diye, dememeniz için senin Rabbin, Âdemoğullarının sırtlarından onların zürriyetlerini aldığı zaman onları, nefsleri üzerine şahit tuttu. Allahû Tealâ şöyle buyurdu: ‘Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?’ Dediler ki: ‘Evet, Sen bizim Rabbimizsin, biz şahit olduk.”

Bu âyette Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in mü’minlerin ilki olarak ilk teslim olan ifadesi ile, “Bu teslimiyette insanlar için bir sıralama var mı?” diyor kardeşimiz.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in teslim oluşu, ezeldeki teslimdir. Orada, İndi İlâhi’de Allahû Tealâ’nın bütün insanları, bütün ruhları huzurunda toplayıp onlara: “Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?” ifadesinde bulunmasından sonra orada (İndi İlâhi’de), e lest bezminde Allah’a ilk teslim olan Peygamber Efendimiz (S.A.V)’dir.

“De ki: ‘Ben Allah’a teslim olanların ilkiyim.” ifadesi bunu kesinleştiriyor.


Benzer konular