“Huzur İslâm’da.” diye biliyorum. Ama İslâm’ı 5 şart üzerine yaşayan insanlarını gördüğümüzde mutlu olmadıkları fark ediliyor. Acaba bu konuyu bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » “Huzur İslâm’da.” diye biliyorum. Ama İslâm’ı 5 şart üzerine yaşayan insanlarını gördüğümüzde mutlu olmadıkları fark ediliyor. Acaba bu konuyu bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Huzur İslâm’da.” diye biliyorum. Ama İslâm’ı 5 şart üzerine yaşayan insanlarını gördüğümüzde mutlu olmadıkları fark ediliyor. Acaba bu konuyu bize açıklayabilir misiniz?

Bu konu çok açık. Sevgili kardeşlerim! O insanlar İslâm’ı, İslâm'ın 5 şartından ibaret zannediyorlar. Yani namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek… Şimdi burada duralım. İslâm kelimesi bize ne anlatıyor? Aynı kökten geliyor. İslâm kelimesi “silm” kökünden geliyor. Silm kökünden gelen İslâm kelimesi, teslim kelimesini de içeriyor. Teslim nedir? Bir insanın herşeyinden vazgeçerek, onların hepsini Allah'a teslim etmek üzere harekete geçmesini ifade eden bir teslimler dizisi:

•Ruhun teslimi 1. teslim.
•Fizik vücudun teslimi 2. teslim,
•Nefsin teslimi 3. teslim,
•İradenin teslimi 4. teslim.

Bütün insanlar için Allah'a teslim edilecek 4 tane faktör var. Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimi…

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Dîn dediğimiz zaman bir teslimler dizisini dikkate almak ve bunu mutlaka gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Bu konuda hedef tayin etmek bile bir insanı cehennemden kurtarmaya yetiyor. Yani kim Allah'a ulaşmayı diler de ölürse bu kişi 1. kat cennetin sahibidir. Ruhunu Allah'a ulaştırmış mıdır? Hayır! Ulaştırmamıştır ama 1. kat cenneti hak etmiştir. Peki yaşarsa? Yaşarsa Allah ona mürşid sevgisi verecektir. Kişi gidip mürşidine tâbî olacaktır. Tâbî olduğu zaman 2. kat cennetin sahibidir. Burada ölse ermiş midir bu kişi? Hayır ermemiştir. Ruhu vücudundan ayrılmıştır. Ama 7 tane gök katını aşıp da Allah'ın Zat'ına bu kişinin gayretiyle ulaşmamıştır.

Sevgili kardeşlerim! Sonra 3. safha geliyor. Ruhun Allah'a ulaşıp teslimiyetiyle tamamlanan safha. Kim ruhunu Allah'a bu dünya hayatını yaşarken ulaştırdıysa o, 3. kat cennete girme hakkını kazanmıştır. Fizik vücudunu teslim eden 4. kat, nefsini teslim eden 5. kat, muhlis olan 6. kat, iradesini de Allah'a teslim eden kişi 7. kat cenneti hak eder. Allah 7’li sistemi burada tamamlanıyor. Allahû Tealâ istiyor ki; herkes bunları gerçekleştirsin.

Bu 7 tane safhanın muhtevasına bakıp da Allahû Tealâ’nın ne kadar hayırhah olduğunu görebiliyor muyuz sevgili kardeşlerim? Bir tek dilek bile; “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur, benim de ruhumu Sana ulaştır.” diyen ama bunu kalpten diyen bir insanın mürşidine ulaşamadan ölmesi halinde, Allahû Tealâ onu mutlaka 1. kat cennetine kabul ediyor. Eğer yaşarsa Allah onu mürşidine ulaştırıyor. Tâbiiyetini gerçekleştiriyor. Kişi bu noktadan sonra ölse 2. kat cennetin sahibi kılıyor. Ama yaşarsa Allahû Tealâ’nın bir mükâfatı daha var bu kişiye. Yaşarsa Allah'a ulaşmayı gerçekten kalpten dilemişse Allah o kişinin ruhunu mutlaka Kendisine ulaştırır ve onu 3. kat cennetin de sahibi yapar. Bundan sonrası o kişinin kendi gayretine tâbîdir.

Ama Allah'ın sözünü hiç unutmayacağız.  “Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.” İfade bu kadar açık ve kesin. Allahû Tealâ söz vermiş. Allah'a ulaşmayı dileyen bir kişiyi mutlaka Kendisine ulaştırır.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular