Zan ve hüsnüzan ne demektir?
Zan” dediğimiz zaman: Hem negatif istikamette bir zan olabilir bu, yani bir insanın kötü bir insan olduğuna dair kafamıza bir şey, düşünce tarzı yerleşir. Bu bir zandır. Gerçekleşmesi için delillere ihtiyacımız var. Başka bir taraftan da bir insanı, gönül sever ve ondan hoşlanır. Bu da o kişinin hüsnü zannıdır. Güzel zan yani; “Bu kişi iyi bir insandır, bak kalbim ona karşı bir sevgi gösterdiğine göre öyledir. O istikamette ben ona dost olayım inşaallah. O da bana dost olsun. Kardeşlik oluşsun aramızda.” Bu tarzda bir talep de geçerlidir. Kişinin içinden o gelmiştir ama böyle bir istikamette o kişi bir gelişmenin içine girer. Ama hüsnü zan değil de kötü zansa, kişi negatif istikamette bir şeyler hissediyorsa orada, orada durmamız lâzım.
Sevgili kardeşlerim! Kötü zan doğru bir şey değildir. İnsanlardan hoşlanırsınız veya hoşlanmazsınız. Hüsnü zan hepiniz için tavsiye edilen bir şeydir. İnsanların bir takım güzel şeylere sahip olabileceğini düşünerek buna inanmaya çalışmak, böylece kesin deliller ortaya çıkana kadar insanları bir suçluluk standardı içine sokmamak...
İnsanların yaptığı yanlışlardan en büyüğü dedikodudur ve insanlar hep başkalarını kötülemek istikametinde de bir faaliyetin sahibi olabilirler. Bunların hepsini dikkate alın. Onlar size bunları söylediklerinde onlarla kavga etmeniz gerekmiyor. İnsanlar başkalarını zemmedebilirler. Ama her söze inanmanız gerekmiyor. Doğru düşünce ve hedefe ulaşma hepinizin elinde. Kim hacet namazını kılar da Allah’tan bir meselenin doğrusunu sorarsa Allahû Tealâ’nın ona bu konunun cevabını vermesi her zaman mümkündür. Birincide bu cevabı alamadıysa, kişi yeniden boy abdesti alıp ikinci defa sorabilir, üçüncü defa sorabilir, daha fazla sorabilir. Ama Allahû Tealâ eninde sonunda ona bu konunun cevabını ulaştıracaktır.
Allah razı olsun.
Benzer konular