Tebliği ilk defa dinleyip de Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin durumunu açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Tebliği ilk defa dinleyip de Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin durumunu açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tebliği ilk defa dinleyip de Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin durumunu açıklar mısınız?

Kişi Allah’a ulaşmayı dilediği zaman Enfâl-29’a göre 7 furkan alarak engellerin kaldırıldığını buyurmuştunuz. Tebliği ilk defa dinleyip de Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin durumunu açıklar mısınız?
 
Allah’a ulaşmayı kişi, diliyorsa Allahû Tealâ, engelleri kaldırıyor. Burada 7 tane furkanın 7’sinin de devreden çıkması söz konusu. Kişi Allah’a ulaşmayı dileme noktasında değilse, bu uzuvlar üzerine, hassalar üzerine engel konmuştur. Uzuvlar üzerine engelin konması da buna riayet etmemenin arkasından gerçekleşecek olan bir olgudur. Allahû Tealâ’nın buradaki sezgisi, kişinin buradaki Allah’a ulaşmayı dileme davetine icabet etmemesi halinde Allahû Tealâ’nın hükmünce bir sonuç çıkıyor ortaya. O kişi Allah’a ulaşmayı da dilemeyecektir. Allah’a ulaşmayı dilemeyen bir kişinin üzerine engeller koymasının arkasından bir sonuç da çıkıyor ortaya. Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişi davete muhatap olduğu zaman sonrası için de geçerli olan bir statüye ulaşmıştır.

Allahû Tealâ, onlar üzerinde 1. ve 2. engelleri koymuştur. Ne zaman kişi Allah’a ulaşmayı dilemişse o zaman engellerin ikisi birden art arda kaldırılıyor. Burada engeller kaldırıldıktan sonra kişinin Allah’a ulaşmayı dilemesi söz konusudur. Allah’a ulaşmayı dileme davetini değil,  Allah’a ulaşma davetine icabeti söz konusudur. Bu, Allah’a ulaşma davetine icabetse engellerin kaldırıldığı noktadan itibaren taayyün eder; ortaya konulur.

Benzer konular