Allah’ın rızasını her işinde gözeten ve bu duyguyla yaşamaya çalışan ve nefsinin ihtiyaçlarını engellemeye çalışan bir insanın Allah’a ulaşmayı dilemesi gerçekleşmiş oluyor mu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Allah’ın rızasını her işinde gözeten ve bu duyguyla yaşamaya çalışan ve nefsinin ihtiyaçlarını engellemeye çalışan bir insanın Allah’a ulaşmayı dilemesi gerçekleşmiş oluyor mu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’ın rızasını her işinde gözeten ve bu duyguyla yaşamaya çalışan ve nefsinin ihtiyaçlarını engellemeye çalışan bir insanın Allah’a ulaşmayı dilemesi gerçekleşmiş oluyor mu?

Hayır olmuyor. Allah’ın rızasını her işinde gözetse de ve bu duyguyla da yaşamaya çalışsa da, nefsinin ihtiyaçlarını engellemeye çalışsa da, kişi Allah’a ulaşmayı dilemiyorsa, Allah’a ulaşmayı dilemiş sayılmaz.

"Allah’a ulaşmayı dilediğimizi anlamamız için, hacet namazıyla mürşidimizi görmemiz lâzım." dediniz.  Hayır öyle demedik, hiçbir zaman söylemedik böyle bir şey. Allah’a ulaşmayı dilediğimizi anlamanız için, ibadetlerinize bakacaksınız, ibadet yapacaksınız. Gerçekten ibadetlerden zevk almaya başladınız mı, yoksa ibadetler size hâlâ bir angarya mı geliyor? Namaz kılmak size kılınması zor bir namaz olarak mı görünüyor? Oruç tuttuğunuz zaman açlık mı hissediyorsunuz? Zekât verdiğiniz zaman bundan pişmanlık duyuyor musunuz? Bu istikamette Allah’ın emirlerini yerine getirirken bundan mutluluk duymak söz konusuysa, zevkle namazlarınızı kılıyorsanız, zikirden zevk alıyorsanız, oruç size açlık vermiyorsa, siz Allah’a ulaşmayı dilediniz.

"Allah’a ulaşmayı dilemeyenlere, Allahû Tealâ mürşidlerini göstermez." dedik. Bir bakıma böyle bir mânâ da çıkabilir. Ama bizim söylediğimiz, bir kişinin Allah’a ulaşmayı dilediğinin kesin olarak anlaşılması, o kişinin ibadetlerinden zevk duymasıyla mümkündür. Zaten ancak bunlar varsa o kişi adım adım 14. basamağa kadar ulaşacak ve mürşidine ulaşmaya layık olacaktır.

Benzer konular