Mürşid farz mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Mürşid farz mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mürşid farz mıdır?

Mürşid farzdır sevgili kardeşlerim. Mürşid farzdır. Allahû Tealâ açık ve kesin olarak diyor ki Mâide Suresinin 35. âyet-i kerimesinde: “Ey âmenû olanlar! Kim sizi Allah’a ulaştırmaya vesile olacaksa, o kişiyi Allah’tan isteyin.”

5/MÂİDE-35: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekûllâhe vebtegû ileyhil vesîlete ve câhidû fî sebîlihi leallekum tuflihûn(tuflihûne).
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı, teslim olmayı dileyenler); Allah’a karşı takva sahibi olun ve O’na ulaştıracak vesileyi isteyin. Ve O’nun yolunda cihad edin. Umulur ki böylece siz felâha erersiniz.


Farz kılıyor üzerimize ve bu suali kime sormamız lâzımgeldiğini “iyyâke nestaîn (sadece Senden istiane isteriz)” ifadesiyle Fâtiha Suresi söylüyor bize:

1/FÂTİHA-5: İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).
(Allah'ım!) Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden İSTİANE (mürşidimizi) isteriz.


İstiane, mürşidin istenmesidir. Nasıl isteyeceğimizi de açıklamış Allahû Tealâ Bakara-45’te ve 46’da. Allahû Tealâ diyor ki:

2/BAKARA-45: Vesteînû bis sabri ves salât(salâti), ve innehâ le kebîratun illâ alâl hâşiîn(hâşiîne).
(Allah’tan) sabırla ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Ve muhakkak ki o (hacet namazı ile Allah’a ulaştıracak mürşidini sormak), huşû sahibi olanlardan başkasına elbette ağır gelir.

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


“Allah’tan sabırla ve namazla (hacet namazıyla) istianeyi (mürşidinizin kim olduğunu) sorarak isteyin Allah’tan onun kimliğini. Bu, zor bir iştir. Büyük bir iştir. Ama huşû sahipleri için zor değildir.” Kimdir huşû sahipleri? “Onlar Allah’a mülâki olacaklarına (ruhlarını Allah’a ölmeden evvel ulaştıracaklarına) kesin şekilde inananlardır.” diyor. Öyleyse mürşidinizi Allah’tan sorduğunuz zaman Allahû Tealâ mutlaka mürşidinizi gösterecektir. Görüyorsunuz ki mürşid farzdır.

Benzer konular