Herkes Kur'ân-ı Kerim’i okuyup anladığına göre mürşide gerek var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Herkes Kur'ân-ı Kerim’i okuyup anladığına göre mürşide gerek var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Herkes Kur'ân-ı Kerim’i okuyup anladığına göre mürşide gerek var mıdır?

Bu kardeşimiz, anlaşılan Kur'ân-ı okuyup anlamanın kolay bir şey olduğunu zannediyor. Kur'ân-ı Kerim’i anlayan kişi, o zaman Kur'ân-ı Kerim’in verdiği bir takım emirlerin varlığını da anlamıştır. Bu emirlerin en başında olan olmazsa olmaz şartı (birincisi), giriş kapısı Allah’a ulaşmayı, Allah'a kavuşmayı, ruhunu hayattayken Allah'a ulaştırmayı dilemektir. Meselâ siz Kur'ân-ı okudunuz mu? Anladınız mı? Eğer anlasaydınız bana bu suali sormazdınız.

Babası ertesi gün imtihana girecek olan çocuğuna tarih kitabını uzatıyor:
 
- Evladım! Yarın imtihana gireceksin. Bugün bu kitabı oku. Eğer bitirirsen, yarın sabah sana şu kadar para vereceğim.
 
Çocuk, ertesi gün sabahleyin imtihana girecek. Hemen koşmuş babasına:
 
- Baba! Okudum kitabı, ver bakalım paraları.
 
Babası da demiş ki:
 
- Evladım! Sen bu kitabı okumamışsın.
 
- Neden okumamış olacağım? Bitirdim kitabı ver paraları.
 
Açmış kitabın son sayfasını:
 
- Bak yavrum! Eğer okusaydın, burada bu parayı görecektin! Bu para, hâlâ burada durduğuna göre sen de bana gelip benden para istediğine göre kitabı okumadığın kesin değil mi?” diyor babası çocuğa. Parayı oraya zaten koymuş.

İşte sevgili kardeşim! “Herkes Kur'ân-ı okuyup anlar.” diyorsun ya, o çocuğun halini düşün.
 
Hiç kimse Kur'ân-ı okuduğu zaman anlayamaz. Kur’ân’ın anlaşabilmesi için Allah’tan mutlaka Rabbanî bir yardımın gelmesi gerekir. Bu yüzden Allah’tan sorup öğrenemedikleri için, müfessirler arasında herbirinde farklı bir görüş oluşur. Oysaki Allah'ın görüşü 2 tane değildir, tektir. Biz, Allah’tan sadece o tek görüşü öğreniriz. Geri kalanlar, hepsi yanlıştır. Hiç kimse de Kur'ân-ı okuyup anlayamaz. İşte anladıklarını iddia eden insanların, o Kur’ân-ı Kerim’deki hidayet, sadece “hidayet” kavramını inceledik. O, “hidayet” kavramında ne kadar büyük hatalara düştüğünü, o kitabı alıp okuyun, görün. Gizlenerek ve saptırılarak insanların cehenneme gitmesine sebebiyet veren, Kur'ân’da ki hidayet âyetlerinin değiştirilmesine müteallik olan bizim kitabımız; Risalet Nurları’nın içinde o da var.

Hülasa; ne herkes Kur'ân’ı okuyup anlayabilir, ne İslâm’ın 5 şartıyla insanlar cennete girebilir. Allah'a mülâki olmayı (ulaşmayı) dilemeden hiç kimse Allah'ın cennetine giremez. Geri kalanların bahsini bile etmiyoruz.

Benzer konular