Allah'a ulaşmayı dilemek farz mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Allah'a ulaşmayı dilemek farz mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah'a ulaşmayı dilemek farz mıdır?

Es selâmu aleykum ve rahmetullahu ve berekâtuhu! Allah'a ulaşmayı dilemek farz mıdır? (Evet, söyledik ki farzdır. İnşaallah kardeşimiz de âyetleri dinlemiştir. Eğer dinlemediyse bir defa daha söyleyelim. Evvelâ sualin hepsini okuyalım.)

“Allah'a ulaşmayı dilemek farz mıdır? Dilemeden de İslâm’ın 5 şartı ile cennete girilemez mi? Herkes Kur'ân-ı Kerim’i okuyup anladığına göre mürşide gerek var mıdır? Allah razı olsun.”

Farzdır. İşte Allahû Tealâ diyor ki:

31/LOKMÂN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ ma’rûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye, summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ve bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenlerin) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.


“vettebi’ sebîle men enâbe ileyy: Kim Bana ulaşmayı dilemişse, Bana yönelmişse sen de onun dînine (yoluna) uy. Sen de Allah'a ulaşmayı dile.”

Bu, bir farz hüküm doğurur.

Allahû Tealâ Zumer Suresi 54’te: “Allah'a yönel ve ona teslim ol.” diyor.

39/ZUMER-54: Ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve Rabbinize (Allah’a) yönelin (ruhunuzu Allah’a ulaştırmayı dileyin)! Ve size azap gelmeden önce O’na (Allah’a) teslim olun (ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi, iradenizi Allah’a teslim edin). (Yoksa) sonra yardım olunmazsınız.


“ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu: Üzerine azap gelmeden önce ve Allah'a yönel (Allah'a ulaşmayı dile) ve Allah'a teslim ol.”

Hem dilemek hem de teslimler burada içeriliyor. Ama dilemek de burada açıkça ikinci defa farz kılınmış.

Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“munîbîne ileyhi vettekûhu: O’na (Allah'a) ulaşmaya yönel (Allah'a ulaşmayı dile) ve Allah'a karşı takva sahibi ol.”

Öyleyse “Farz mıdır?” sualinin cevabı: “Kesinlikle farzdır.” diye geliyor.

Benzer konular