Evliyalar Allah'ın seçtiği kişiler midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Evliyalık ve Ermişlik » Evliyalar Allah'ın seçtiği kişiler midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Evliyalar Allah'ın seçtiği kişiler midir?

Bir kişi diyor ki: "Bizim îmân etmemiz eskilere kıyaslanacak olursa, onlara nazaran biz bu halimizle evliyayız. Çünkü onlara peygamber geldiği halde îmân etmediler. Biz ise okuyarak îmân ettik." Ve sonrada diyorlar ki: “Biz evliyalar gibi olamayız. Çünkü onlar seçilmiş kişilerdir.”  

Hayır, evliyalar seçilmiş kişiler değil, resûller seçilmiş kişiler (resûl olan evliyalar). Bir insan evliya ise o kişi seçilmiş değildir. O Allah’a ulaşmayı dilediği için evliya olmuştur. Allah’a ulaşmayı dilediği andan itibaren evliyadır. Bir anlamda onları seçtiğini kabul edebilirsiniz. Çünkü Allahû Tealâ insanların % 90’dan fazlasını seçiyor. Allah’a ulaşmayı dileyecek olanlar da dahil olmak üzere, onların 10 kat fazlasını seçer. Öyleyse her seçilmiş insan evliya değildir.  Allah’ın seçmesi ile Allah’a ulaşmayı dilemeyi aynı teraziye oturtmayın. Allah’ın seçtiklerinden onda birinden daha azı Allah’a ulaşmayı dilerler. Allah, hidayetten men edenler hariç olmak üzere herkesi seçer. Ama seçtiklerinden sadece Allah’a ulaşmayı dileyenler Allah’a ulaşır.

Şûrâ 13:
 
42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb (yunîbu): Allah, dilediğini Kendisine seçer, seçtiklerinden kim Allah'a ulaşmayı dilerse onları Kendisine ulaştırır.

Onların  böyle söylemesi bir suçtur, aynı zamanda inkârdır.

Benzer konular