Kalbimizdeki sevginin artışı ile Allah’a kul olma, yakınlaşma dereceleri arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Kalbimizdeki sevginin artışı ile Allah’a kul olma, yakınlaşma dereceleri arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kalbimizdeki sevginin artışı ile Allah’a kul olma, yakınlaşma dereceleri arasında bir ilişki var mıdır?

Evet. Allah’a kul olma, yakınlaşma derecelerine baktığımız zaman:

1. safha: Allah'a ulaşmayı dilemek
2. safha: Mürşide tâbiiyet. Bu, ruhun vücuttan ayrılmasını ifade ediyor.
3. Sonra ruhun Allah’a ulaşması. Bu, ermiş olmak demek. Ruhun Allah’a ulaşması demek. İşte bu ermiş evliyalık.
4. Sonra fizik vücudun teslimi gelir.
5. Sonra nefsin teslimi gelir.
6. Sonra muhlis olmak gelir.
7. En sonra da iradeyi Allah’a teslim etmek gelir.

Şimdi teslimler standartlarına baktığımız zaman:

1. Ruhun Allah’a teslimi
2. Fizik bedenin Allah’a teslimi
3. Nefsin Allah’a teslimi
4. İradenin Allah’a teslimi

4 ayrı grup teslim: Ruhun, vechin (vech fizik vücut demek, fizik vücudun), nefsin ve iradenin Allah’a teslimi.

Sevgili kardeşlerim! Dînimize bu sebeple “İslâm dîni” deniyor yani “teslim dîni” deniyor. Bir insan teslim olmadan cennete giremez mi? Girer. Allah'a ulaşmayı dilediği an dilemişse o kişi 1. kat cennetin sahibidir. Dilemiş midir? Nereden belli olur? Dileyen kişi mutlaka bir mürşid ihtiyacı duyacak. Allahû Tealâ ona verdiği mürşid ihtiyacını kişi derin bir hisle hissedecek ve mutlaka hacet namazını kılıp; boy abdesti alacak, hacet nazmını kılacak, mürşidini soracak ve mürşidi nerede olursa olsun oraya ulaşıp, mutlaka gidip ona tâbî olacak. Tâbiiyet önemli mi? Ermiş evliya olmak başka türlü mümkün değil sevgili kardeşlerim!

Tâbiiyetini gerçekleştirmeyen bir insanın ruhu vücudundan ayrılıp Allah’a doğru yola çıkamaz. O zaman o kişi hiçbir zaman ermiş evliya, ruhunu Allah’a ulaştırmış evliya olamaz. Bir kişi Allah'a ulaşmayı dilediği andan itibaren evliyalık vasfının sahibidir. Mürşidine tâbî olduğu zaman 2. safhadadır. Ruhu vücudunu terk edecektir, Allah’a doğru yola çıkacaktır. 7-8 aylık bir devrenin sonunda ruh Allah’a ulaşacaktır. Allah’ın Zatı’nda yok olacaktır. İşte bu insana, bu kişiye ermiş evliya denir. Nesi ermiş? Ruhu ermiş. Kime ermiş, nereye ermiş? Allah’a ermiş. Allah’a ruhu ulaşmış. Allah’ın Zatı’nda o ruh yok olmuş. Nereden gelmişti? Allah üfürmüştü, Allah’tan gelmişti. Ölümle birlikte gene Allah’a geri dönmüştür. Eğer bu kişi Allah'a ulaşmayı dilemişse, mürşidine tâbî olup da ruhu vücudundan ayrılmışsa, bu kişi hayattayken ruhu Allah’a ulaşacaktır. İşte önemli olan da budur. Bu kişinin ruhu Allah’a ulaşacaktır. Bu kişi ermiş evliya olacaktır, ruhu Allah’a ulaşmış evliya. Daha üstü fizik bedenini teslim eden kişi, daha üstü nefsini teslim eden kişi, daha üstü iradesini Allah’a teslim eden kişi.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için İslâm dîni bir teslimler dizisidir. Ruhu, vechi yani fizik vücudu, nefsi ve iradeyi Allah’ a teslim etmek 4 tane teslim içeriyor. Ama safhalar 7 tane:

• Allah'a ulaşmayı dilemek
• Mürşide tâbiiyet
• Ruhun Allah’a ulaşması
• Fizik bedenin teslimi
• Nefsin teslimi
• Muhlis olmak
• Ve iradenin teslimi

7 tane safha. Ama ruhun, vechin, nefsin ve iradenin teslimi olmak üzere 4 tane teslim… Allah razı olsun.

Benzer konular