Kur’ân-ı Kerim’i yaşayabilmek için Kur’ân-ı Kerim’i okumayı öğrenmek yeterli midir? Yeterli değilse Kur’ân-ı Kerim’i nasıl yaşayabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur'ân-ı Kerim » Kur’ân-ı Kerim’i yaşayabilmek için Kur’ân-ı Kerim’i okumayı öğrenmek yeterli midir? Yeterli değilse Kur’ân-ı Kerim’i nasıl yaşayabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân-ı Kerim’i yaşayabilmek için Kur’ân-ı Kerim’i okumayı öğrenmek yeterli midir? Yeterli değilse Kur’ân-ı Kerim’i nasıl yaşayabiliriz?

Kur’ân-ı Kerim’i yaşayabilmek, bu söylenen standart için yeterli değildir. Kur’ân-ı Kerim’i yaşayabilmek, Kur’ân-ı Kerim’in hem kelimelerini hem de o kelimelerin ifade ettiği gerçek mânâları bir insanın idrak etmesi gerekir. Dînimiz öyle bir noktaya getirilmiş ki; İslâm’ın 5 tane şartı kalmış. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek; hepsi farz mı? Hepsi farz. Ama İslâm’ın şartı 5 değildir. Bu namaz kılmak; evet, oruç tutmak; evet, zekât vermek; evet, hacca gitmek; evet  kelime-i şahadet getirmek; evet ama nefsimizin kalbine Allah’ın nurlarının dolması diye bir şey görünmüyor burada. Namaz kılarak, oruç tutarak, zekât vererek, hacca giderek, kelime-i şahadet getirerek bunların hiç biri yapılamaz.

Bu ruhumuza Allah’ın nurlarının girmesi, ruhumuzu bu nurların doldurması, bizim zikir adı verilen bir müesseseyi gerçekleştirmemizle mümkün. Zikir ya sesli zikir olur.

* “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye Allah’ın adını tekrar ederiz.
* Ya da sessiz zikir olur; “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye Allah’ın ismini tekrar ederiz ama sesimiz çıkmaz.
* Ya da dilimizi bile kımıldatmadan “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” Allah’ın ismini tekrar ederiz.

Ama bu 3.’sünü konunun başında olanda, başlangıçta olan insanlara vermek doğru olmaz. Onlar sesli olarak zikir yapmalılar ve zikre böylece âşina olmalılar, yavaş yavaş zikirden zevk almaya başlayacaklardır. İşte o noktaya ulaşmaları önemli.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ bütün insanları kurtarmak istiyor. Niye indirmiş Tevrat’ı, İncil’i, Kur’ân-ı Kerim’i sırasıyla? Hepsinde aynı esaslar var. İnsanları Allah’a yaklaştırmaya, Allah’ın emirlerini yerine getirmeye ve yasaklarını yapmamaya, yasaklarına engel olmaya davet ediyor.

Bütün insanlar için Allahû Tealâ sadece onların yani bütün insanların mutlu olmalarını ister. Allah’ın bu talebi açık ve kesin olarak Tevrat’ta da İncil’de de Kur’ân-ı Kerim’de de yer almıştır. İster ki; herkes Allah’a ulaşmayı dilesin, ister ki; herkes zikirlerini yapsın, ister ki; herkes başka insanlara en güzel şekilde davranarak devamlı derecat kazansın. Bu kadar basit, bu kadar kolay sevgili kardeşlerim!

Evet, suallerinizi bekliyoruz inşaallah.

Benzer konular