Sıratı Mustakîm nedir? Sırat köprüsü ve Sıratı Mustakîm acaba aynı şeyler midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Sıratı Mustakîm nedir? Sırat köprüsü ve Sıratı Mustakîm acaba aynı şeyler midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sıratı Mustakîm nedir? Sırat köprüsü ve Sıratı Mustakîm acaba aynı şeyler midir?

Sıratı Mustakîm, ‘istikamet üzere olan yol’ demek. Kime istikametli? Allah’a istikametli. Ve bütün insanlar, bu Allah’a doğru olan istikamet almış olan yolu mutlaka aşmak mecburiyetindedir ruhlarıyla.

Bu ruh Allah’ın ruhudur ve bize, hepimize verilen bir emanettir. O emaneti bizim vücudumuzda muhafaza etmemiz değil; emaneti sahibine iade etmemiz için Allahû Tealâ tarafından bize verilmiştir.

Bir insan kendi başına normal standartlarda emanetini Allah’a teslim edemez. Mutlaka bir mürşide tâbî olmak mecburiyetinde. Ve hangi mürşide tâbî olacağını Allah’tan sormak mecburiyetinde. Ola ki; uzak bir yerdedir. Öyle de olsa, o uzak yerlere gidip mürşidine ulaşmak mecburiyetinde. Tâbiiyetle beraber vücuttan ayrılan ruh, Allah’a doğru giden kafileye mutlaka katılır. Ve 7-8 aylık bir devrede 7 gök katını mutlaka aşar, 7. gök katında 7 tane âlemden geçer. Sonra da Allah’ın Zat’ına ulaşıp Allah’ın Zat’ında yok olur.

İşte o kişi ‘ermiş’ adını alır. Ermiş olan kişi, velâyetin hak edicisidir. Mutlaka o ruh Allah'a ulaşacaktır, kişi de Hakk’a ulaşmış olan bir insan olacaktır. Ruhunu Allah’a dünya hayatını yaşarken ulaştırmış bir kişi… Allah’ın istediği şey, bütün inanların ermiş olmasıdır; herkesin üzerine farzdır.

Mürşidsiz bu işin gerçekleşmesi de normal standartlarda mümkün değildir. Mutlaka herkes hacet namazını kılacak, Allah’tan mürşidini öğrenecek ve Allah’ın kendisine gösterdiği mürşid nerede olursa olsun, o mürşide ulaşacak ve ona tâbî olacaktır. Onun vücut standartlarına uygun olan mürşid, Allah’ın kendisine gösterdiği mürşiddir.

Hacet namazını kılmadan insanların mürşidlerine ulaşması da söz konusu olabilir. İnsanlar bir mürşide gidebilirler, kendilerine yakın olan bir yerde. Ve ona tâbî olabilirler. Ama doğrusu kendilerine gerçek anlamda en uygun olan mürşidi aramaktır. Ve onu Allah’a ruhen ulaştıracak olan kişi de o mürşiddir. Tâbiiyetle beraber o kişinin mürşidine, Allah’ın kendisine gösterdiği mürşidine ulaşıp da ona tâbî olması hâlinde, ruhu mutlaka vücudunu terk edecektir, Allah’a doğru yola çıkan kafileye katılacaktır. Ve demin de söylediğimiz gibi, 7-8 aylık bir devre içinde o ruh Allah’a ulaşacaktır.

Allah razı olsun.

Benzer konular