Kur’ân’ın anlaşılmasını ve yaşanmasını acaba insan tek başına idrâk edemez mi? Tek başına yapamaz mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Kur’ân’ın anlaşılmasını ve yaşanmasını acaba insan tek başına idrâk edemez mi? Tek başına yapamaz mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân’ın anlaşılmasını ve yaşanmasını acaba insan tek başına idrâk edemez mi? Tek başına yapamaz mı?

Yapamaz. Eğer o kişinin yapabilecek duruma gelmesi söz konusuysa evvelâ kelimelerin mânâsını bilmesi lâzım. Kur’ân’daki kelimelerse Arapça.

Öyleyse çok ciddî bir çalışamadan geçmesi lâzım kişinin. Bir hedefe yönelmek, zikirle paralel bir seyir de takip eder. Allahû Tealâ’nın dizaynı boşuna değildir. Namaz kılmak konusunda insanlar genellikle görevlerini yaparlar. Ama konu zikre geldiğinde aynı seviyede bir sonuç elde edemezler. Burada davranış biçimleri değil, Allahû Tealâ’nın ermişleri söz konusu olmalıdır. Allahû Tealâ ne istiyor? ‘Ayaktayken de otururken de yan üstü yatarken de hep Allah’ı zikretmemiz’ emrolunuyor Kur’ân-ı Kerim’de.

4/NİSÂ-103: Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alâl mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) Allah'ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, "vakitleri belirlenmiş bir farz" olmuştur.


Öyleyse zikir yapmanın da nihaî neticesi budur, daimî zikirdir. Ama kişi ‘daimî zikir yapmıyor’ diye cehenneme mi girecek? Hayır, sevgili kardeşlerim! Cehenneme gitmek, kaybettiğiniz derecelerin kazandığınız derecelerden fazla olmasıyla gerçekleşir. Bütün insanlar için kapılar açık. Zikir size derecat kazandırır, namaz derecat kazandırır, Allah’ın emrilerini yerine getirmek derecat kazandırır. Bunları yapıyorsanız zaten negatif olması mümkün değildir. Yani 7 vakit kılmasın. Ama 5 vakit namazını kılan bir insan bile bu konuda yeterli boyutta derecat kazanır. Yani cehennemden kendisini kurtaracak olan derecat normal standartlarda kazanılabilir.

Ama Allahû Tealâ’nın koyduğu bir diğer kanun var bu istikamette. Cennetler şu standartlarda Allahû Tealâ tarafından dizayn ediliyor:

• Allah'a ulaşmayı dileyip de ölen bir kişi 1. kat cennete giriyor.
• Mürşidine tâbî olan bir kişi 2. kat cennete,
• Ruhu Allah’a ulaştıran bir kişi 3. kat cennete,
• Fizik bedenini teslim eden bir kişi 4. kat cennete,
• Nefsini teslim eden 5. kat cennete,
• Muhlis olan 6. kat cennete,
• İradesini de Allah’a teslim eden bir kişi 7. kat cennete giriyor.

Öyleyse Allah’ın kanunları var. Bu kanunların gerçekleşmesi söz konusu. Herkes ona göre gayret ederse hedefe mutlaka ulaşır.

Allah razı olsun.

Benzer konular