İslâm, teslim diniyse Allah'a neyimizi teslim edeceğiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » İslâm, teslim diniyse Allah'a neyimizi teslim edeceğiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm, teslim diniyse Allah'a neyimizi teslim edeceğiz?

Çok güzel bir sual. Sevgili kardeşlerim!

• Allah’a ilk teslim edeceğiniz şey ruhunuzdur.
• İkinci teslim edeceğiniz şey fizik bedeninizdir.
• Üçüncü teslim edeceğiniz şey nefsinizdir.
• Dördüncü teslim edeceğiniz şey iradenizdir.

Ruhunuz, vechiniz, nefsiniz ve iradeniz… Allah’a teslim etmek zorunda olduğunuz, Kur’ân-ı Kerim’in farz kıldığı dört tane teslim var: Ruhun, fizik bedenin, nefsin ve iradenin teslimi… İslâm dîni bu sebeple “silm” kökünden gelen İslâm kelimesinin muhtevasında tahakkuk etmiştir yani teslim dîni. Ruhunuzu, fizik bedeninizi, nefsinizi ve iradenizi hepiniz Allah’a teslim etmekle vazifelisiniz. Teslim etmezsek cennete giremez miyiz? Alâkası yok.

Sevgili kardeşlerim! Bir insanın cennete girebilmesi o kişinin Allah’a ulaşmayı dilediği an ona 1. kat cenneti kazandıran bir muhtevaya bağlıdır. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse o kişi 1. kat cenneti Allah’ın kanunlarına göre elde eder. Böyle bir şey için gerekli şartları zaten Allahû Tealâ ona sevdirir. Mutlaka harekete geçirir onu. Yani bu kişi Allah’a ulaşmayı gerçek anlamda dilemişse, hacet namazını kılıp Allah’tan sormak onun içinden gelecektir. Çünkü Allahû Tealâ onu oraya götürecektir. Onun içine öyle bir istek verecektir ki; mutlaka bu kişi boy abdestini alıp, hacet namazını kılıp Allah’tan mürşidini soracaktır. İşte Allah’a ulaşmayı dileyen böyle bir kişiye Allahû Tealâ’nın mürşid göstermemesi mümkün değildir. Mutlaka o kişiye mürşidini gösterecektir. Ama bu mürşid yakında birisi olabilir, uzakta, çok uzakta birisi olabilir. Hepsi mümkündür. Ama o kişinin de Allahû Tealâ’dan mürşidini sorduktan sonra mutlaka mürşidine ulaşması Allah’ın farz emridir.

Sevgili kardeşlerim! Cennetler de birbirine benzemez. 1. kat cennetle 2. kat cennet aynı değildir. 2. kat cennetle 3. kat cennet de aynı değildir. 7 kat cennetin her birisi bir başka özelliğin daha sahibi olarak değerlendirilir Allahû Tealâ tarafından. Öyleyse bütün insanlar için Allah’a ulaşmayı dilemek ve ölmek 1. kat cenneti ifade eder. Mürşidine tâbî olarak ruhu vücudundan ayrıldıktan sonra ölmek 2. kat cenneti ifade eder. Ve bu ruh 7-8 aylık bir devrede o kişi sağ ise mutlaka Allah’ın o ruhu Kendisine ulaştırmasıyla sonuçlanır. Bu kişi artık ermiştir. Nereye ermiştir? Allah’a ermiştir. Nesi ermiştir? Ruhu ermiştir.

İşte ermiş olmak bir insanın ruhunun dünya hayatını yaşarken ölmeden evvel Allah’ın Zat’ına ulaşmasıyla tahakkuk eder.

Allah razı olsun.

Benzer konular