"Sevgi fedakârlık ise insanın kendisini hiçe saymasıdır." sözünü çok seviyorum. Sosyal hayatımızda "Karşındakini kendi yerine koy, öyle düşün." sözünü acaba nasıl değerlendirebiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » "Sevgi fedakârlık ise insanın kendisini hiçe saymasıdır." sözünü çok seviyorum. Sosyal hayatımızda "Karşındakini kendi yerine koy, öyle düşün." sözünü acaba nasıl değerlendirebiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Sevgi fedakârlık ise insanın kendisini hiçe saymasıdır." sözünü çok seviyorum. Sosyal hayatımızda "Karşındakini kendi yerine koy, öyle düşün." sözünü acaba nasıl değerlendirebiliriz?

Sevgili kardeşlerim! “Karşındakini kendi yerine koy, öyle düşün.” sözü çok güzel bir söz. Eğer siz kendinizseniz ne düşünürsünüz? Kendinizi müdafaa etmeyi düşünürsünüz. Hatta birçok kişi bu hususta yalan bile söyler, kendini haklı göstermek için. Ama Allahû Tealâ’nın istediği şey, o yalanı asla kullanmamak, doğrulardan hareketle hedefe gitmek.

Allahû Tealâ ne istiyor sevgili kardeşlerim? İstiyor ki; herkes birbirini sevin. Öyleyse insanların birbirini sevmesi her şeyden evvel onların birbirini aldatmamasına bağlıdır. Ne zaman bir insan etrafındaki insanları severse, yapacağı şey onları mutlu etmektir. Öyleyse bu istikamette kişinin yaptığı şey, mutlaka başkalarını mutlu eden bir hüviyet taşımalı. Bütün insanlar için Allah’ın emri bu istikamette. Öyleyse Allahû Tealâ’nın dizaynı bu. İstiyor ki; bütün insanlar mutlu olsun. İstiyor ki; bütün insanlar Allah’ın emirlerini yerine getirsin ve ötekilere örnek olsunlar. Ve işleri alabildiğine kolaylaştırmış. Ne demek istiyoruz?

Sevgili kardeşlerim!

* “Bir insan Allah’a ulaşmayı dilese ve arkasından ölse, o kişi 1. kat cennete mutlaka gider.” diyoruz. Bu kadar basit bir sebep, bu kadar kolay bir şey.

* 2. kat cennete gidecek olanlar kimler? Mürşidlerine tâbî olanlar, ruhları bu sebeple vücutlarından ayrılanlar 2. kat cennetin sahipleri. Peki, vücuttan ayrılan ruh nereye gider? Allah’a ulaşır. 7-8 aylık bir devre bu iş için yeterlidir.

* Bu kişinin ruhu Allah’a ulaşmış ondan sonra ölmüşse 3. kat cennetin sahibidir.

* Bundan sonra ne yapması lâzım? Fizik bedenini teslim etmesi lâzım. Teslim etmiş ölmüşse 4. kat cennetin sahibidir.

* Kişi nefsini teslim etmişse 5. kat cennetin sahibidir.

* Muhlis olmuşsa 6.kat cennetin sahibidir.

* İradesini teslim etmişse 7. kat cennetin sahibidir.

Kur’ân-ı Kerim’de bu kadar net hükümler söz konusuysa ve biz sizlere bunları anlatıyorsak, artık insanların bu konuda tereddüt etmesi bize gerekmez gibi geliyor. Konuşmalarımızı alın; filme alın, kasete alın. Ama onları inceleyin, sevgili kardeşlerim. Suallerinizin cevabını orada bulacaksınız.

Allah razı olsun.

Benzer konular