Bizim Allah’tan razı olmamız mı yoksa Allah’ın bizden razı olması mı daha önemlidir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'ın Rızası » Bizim Allah’tan razı olmamız mı yoksa Allah’ın bizden razı olması mı daha önemlidir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bizim Allah’tan razı olmamız mı yoksa Allah’ın bizden razı olması mı daha önemlidir?

Es selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu. (Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi ve berekâtuhu.) Canlar canı, gönüller sultanı Efendimiz! Saygı ve hürmetle gül kokan mübarek ellerinizden öperiz. (Biz de muhabbetle gözlerinizden öperiz.) Efendimiz! Suallerim var:  

Bizim Allah’tan razı olmamız mı yoksa Allah’ın bizden razı olması mı daha önemlidir?

Sevgili kardeşlerim! Biz; Allah’tan razı olmadan evvel, Allah bizden razı olmuştur.

1. basamakta; insanlar olayları yaşar.
2. basamakta; olayları değerlendirir ve davranışlarını ortaya koyar.

Bu insanlardan, Allah’a ulaşmayı dilemeyip de başka insanları da Allah’a ulaşmayı dilemekten ve Allah’a ulaşmaktan men eden insanlar, onlar seçilmezler. Allahû Tealâ geri kalan herkesi seçer. Seçtiği bütün insanlardan razı olmuştur. Onların, Allah’a ulaşmayı dilemeleri konusunda bir rıza (başlangıç rızası) burada oluşur (2. basamakta.)

Allah’ın rızası bizim üzerimizde tecelli ettikten sonra, Allahû Tealâ’ya ulaşmayı insanların bir kısmı diler, bir kısmı dilemez. İnsanoğlunun dilemesi 3. basamakta tahakkuk eder. Bu insanlar (Allah’a ulaşmayı dileyen insanlar) her hâlükârda Allahû Tealâ tarafından, bu dilekten evvel seçilmiş olanlardır.

Öyleyse Allah’ın seçim rızası önde gelir. O seçer, O’ndan sonra biz insanlar Allah’a ulaşmayı dileriz.

Öyleyse önce Allah’ın bizi seçme konusundaki bir rızası söz konusu yani Allahû Tealâ, bizim Allah’a ruhumuzu ulaştırmamıza razı! Bizden, bu istikamette razı! Bizi seçmiş ama eğer biz, Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dilemiyorsak o zaman Allah’ın rızası bizi kurtaramaz. Allah’ın bizi seçmesi, bizim için bir netice sağlamaz. Çünkü Allahû Tealâ diyor ki: “Allah, dilediğini Kendisine seçer ve onlardan kim Allah’a yönelirse (Allah’a ulaşmayı dilerse) Allah onları Kendisine ulaştırır. Allah’a yönelen (Allah’a ulaşmayı dileyen) kişiyi Kendisine ulaştırır.” diyor.

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Öyleyse onlardan çok daha fazlasını seçer. 100 katını, 1000 katını, fazlasını seçer ama onlardan (sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlerden) ondan sonraki kademede razı olur. Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerden, daha sonra Allah’ın rızası söz konusu olmaz.

Öyleyse konu, önem keyfiyetine geliyor; “Hangisi daha önemlidir?” diye soruyor! Ancak biz, Allah’a ulaşmayı dilersek Allahû Tealâ bizden razı olur. Önemli olan da Allah’ın rızasıdır. Biz, Allah’tan razı olmazsak Allah’a ulaşmayı dilemeyiz. Allah’a ulaşmayı dilediğimize göre Allah’tan razı olmuşuz ama Allah, bizden daha evvel razı olmuş, bizi seçmiş.

Öyleyse kimin razı olması daha önemli? Elbette, Allah'ın bizden razı olması önemli! Biz Allah’tan razı olmuşuz ama Allah bizden razı olmamış. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Olmaz, sevgili kardeşlerim! Bir insanın Allah’tan razı olması demek; Allah’a ulaşmayı dilemesi demektir. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Allah da ondan razı olmuştur. Önce Allah razı olmuştur sonra da kişi O’ndan razı olmuştur ama her hâlükârda O; bizim Rabbimiz, sahibimiz, herşeyimiz. Elbette Allah’ın rızası önemli.

Benzer konular