Sıratı Mustakîm nedir? Nereden başlar ve nereye gider?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Sıratı Mustakîm nedir? Nereden başlar ve nereye gider?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sıratı Mustakîm nedir? Nereden başlar ve nereye gider?

Sıratı Mustakîm, istikamet üzere olan yol demek. Bu yol teslimlere götürür.

Sevgili kardeşlerim! Kişi Allah'a ulaşmayı dileyerek dîni görevinin aslî unsurunu gerçekleştirmeye başlar. Allah'a ulaşmayı dileyen kişinin mutlaka bir mürşide ulaşması lâzım. Bunun için hacet namazını kılacaktır. Boy abdesti alacaktır, hacet namazı kılacaktır. Ve Allah'tan mürşidini soracaktır. Allah ona mutlaka birinci de olmasa bile ikinci de veya üçüncü de mürşidini gösterir. Bu kardeşimizin mürşidine veya mürşidinin tövbe vermeye yetkili kıldığı bir vazifelisine ulaşması ve tâbî olması mutlak olarak geçerlidir, gereklidir. Ancak bunu gerçekleştirdiği zaman hedefine doğru gerçek anlamda yönelmiş olacaktır.

Sevgili kardeşlerim! Dînimiz İslâm dînidir. İslâm demek teslim olan demektir.

* Kişi ruhunu Allah’a teslim edecektir, 1. teslim.
* Fizik vücudunu Allah'a teslim edecektir, 2. teslim.
* Nefsini Allah'a teslim edecektir, 3. teslim.
* İradesini Allah'a teslim edecektir, 4. teslim.

Bu teslimlerin hepsi farzdır. Peki, bu teslimleri gerçekleştiremezsek cehenneme mi gideceğiz? Yok, sevgili kardeşlerim, hayır. Daha bir insan Allah'a ulaşmayı dilediği anda cennetin anahtarını ele geçirmiştir. O kişi gerçekten dilemiş midir? Bunu kendisi hisseder. Eğer bu kişi Allah'a ulaşmayı diledikten sonra zikirlerini yapmak o kişi için artık bir zevk olmuşsa, namazını kılmak bir zevk olmuşsa, bütün ibadetler ona mutluluk veren bir hüviyet taşımaya başlamışsa, işte bu kişi Allah'ın yolunda kendisine düşenleri yapmaya başlayan bir insandır. Daha Allah'a ulaşmayı dilediği anda 1. kat cenneti kazanır böyle bir insan. Yoksa “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur benim de ruhumu sana ulaştır.” diyen ama hiçbir değişikliği hissetmeyen bir insan için bu geçerli değildir.

Sevgili kardeşlerim! Görevimizi yapmakla Allahû Tealâ bizleri mükellef tutuyor. Allah'a ulaşmayı dilemek, hepimiz için temel farzdır ve arkasından mürşide tâbiiyet gelir. Tâbiiyet konuyu en sağlam noktaya ulaştırır. Tabiiyetle beraber o kişinin ruhu mutlaka vücudunu terk edip, Allah'a doğru yola çıkar ve 7-8 aylık bir devrenin sonunda da o kişinin ruhu Allah’a ulaşır. Böylece o kişi ruhu Allah'a ulaşan yani ermiş bir evliya olur.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlara kapılar ardına kadar açıktır. Allahû Tealâ’nın istediği şey, insanların cennete girmesini sağlamaktır. Ve görüyorsunuz ki; hiç de zor bir şey değil.

Allah razı olsun.

Benzer konular