Allah katında en makbul zikir hangisidir? Gece ile gündüz yapılan zikir acaba aynı mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Allah katında en makbul zikir hangisidir? Gece ile gündüz yapılan zikir acaba aynı mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah katında en makbul zikir hangisidir? Gece ile gündüz yapılan zikir acaba aynı mıdır?

Sevgili kardeşlerim! Zikir Allah’ın ismini tekrar etmektir. “Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya sessiz yapılır. İkisi de sesli veya sessiz zikir aynı miktarda derecat kazandırır insana. Ama kazandırır.

Sevgili kardeşlerim! İstesek de istemesek de her gün geçiyor. Yani 24 saat her gün geçiyor. Öyleyse neden biz bu 24 saati Allah’ın zikrini yaparak, bize derecat kazandıracak bir formül olarak, bir imkân olarak gerçekleştirmiyoruz? Eğer böyleysek, gerçekleştirmiyorsak o zaman bir imkânı kaçırıyoruz demektir. Neden kaçırıyoruz demektir? Bir insanın cennete girmesi, kazandığı derecelerin kaybettiği derecelerden yüksek olmasıyla mümkün.

İşte sizi bu konudaki en yüksek noktalara çıkartan şey zikirdir. Allahû Tealâ onun için zikri farz kılmış. Yani günün yarısından çok, 12 saatten fazla zikri de farz kılmış. Ama daimî zikri de zikri daimi de farz kılmış. Gayesi ne? Gayesi sizi en çok zikreden birisi yapıp en çok mutlu olan insanlardan birisi olmanızı temin etmek. Allahû Tealâ sadece bunu ister sevgili kardeşlerim! Allah hiç kimseyi üzmek istemez. Hiç kimseyi huzursuz etmek istemez. O sadece ister ki; herkes mutlu olsun ve onun için verdiği emirlere baktığımız zaman emirlerin hepsini başka insanları mutlu etmek istikametinde, kişinin kendisini de mutlu etmek istikametinde ama başkalarına zarar değil, fayda vererek mutlu etmek istikametinde bir hüviyet taşımasını ister.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Hepiniz için bir muhteşem hedef var: Başka insanları mutlu etmek suretiyle mutlu olmak. Hepiniz için Allahû Tealâ’nın çok büyük bir ni’meti bu. Bu ni’meti kullanalım. Huzur içinde yaşatalım insanları. Etrafımızdaki herkes bizimle birlikte olduğu zaman mutlu olmalı sevgili kardeşlerim! Onlara bu mutluluğu yaşatmalıyız. Onlara huzur vermeliyiz. Mutluluk vermeliyiz. İşte Allah’ın dostlarının yapması lâzımgelen şey budur. Ama şeytanın dostları başka insanları üzmekle sanki vazifelilermiş gibi davranırlar. Nefslerindeki afetler dolayısıyla başkalarından üstün olmak hırsı onları hep başkalarını ezmeye götürür. Başkalarını huzursuz etmek, onları küçültmek ve bu suretle kendilerinin onlardan üstün olduğunu ispat etmek; hedefleri hep budur. Devamlı kaybedenlerden... Onlar devamlı kaybedenlerden sevgili kardeşlerim! Niçin ama?

Sevgili kardeşlerim! Böyle bir noktada insan gayri ihtiyari üzülüyor. Bütün insanlar için söz konusu olan Allahû Tealâ’nın dizaynı içersinde başka insanları mutlu kılmaktır. Öyleyse hepiniz için olay bu sevgili kardeşlerim! Seveceğiz ve bu sevginin karşılığı olarak Allah da bizi mutlu edecek. Onun için hedefimiz sevgili kardeşlerim, her an başka insanları mutlu etmek ve mutlu ettikçe bizim mutlu olmamız. Bütün insanların gayreti mutlu olmak değil mi? En kolay, en kestirme yol başkalarını mutlu ederek mutlu olmaktır. Yalnız kaldığınız zaman başkası yok. O zaman sizi en çok mutlu edecek olan şey zikirdir. “Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesli zikir veya sessiz zikir. Ama mutlu olduğunuzu görecek ve yaşayacaksınız.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular