Şirk nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Şirk » Şirk nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şirk nedir?

Şirk ikiye ayrılıyor. Bir açık şirk var. İnsanlar putlara tapmışlar. Putlara tapanlar için Kur’ân-ı Kerim “Onlar şirktedir.” diyor. Bu açık şirktir. Bir de Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkes şirktedir. Bir defa daha bakalım âyet-i kerimeye konuyu netleştirmek için. Rûm Suresinin 31 ve 32. âyetlerinde diyor ki Allahû Tealâ:
 
30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


“Allah’a mülâki olmayı dile ve takva sahibi ol böylece ve müşriklerden olmaktan da kurtul (müşriklerden olma). Bunu yaptığın için müşriklerden olmazsın. O müşrikler ki; onlar dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır. Her fırka kendi elindekiyle ferahlanır.”

İşte o ayrılan fırkaların sayısı 72’dir. Bugün bulunan rakam budur. Bir de 73. fırka var. Bu 72 fırkanın her birinin içinde (bütün fırkaların içinde) yaşayan, Allah’a ulaşmayı dileyenler; küçük azınlıklardır bunlar. Bütün dünyada bu insanlar vardır. Her kavimde o kavmin resûlü, biz size ne anlatıyorsak aynı şeyleri anlatıyor şu anda. Ama onların halkının çoğunluğu diyelim Brahmanizm diye bir dînin sahipleridir. Bir başkası Budizm diye bir dînin sahipleridir. Hangi dînin sahipleri olursa olsun, eğer onların arasında Allah’a ulaşmayı dileyen, Allah’a inanan ve Allah’a ulaşmayı dileyen yani oradaki resûlün söylediklerini anlayan ve o resûle tâbî olan varsa onların hepsi mutlaka şirkten kurtulmuşlardır. Öyleyse bu gizli şirktir.

Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkes şirktedir. Bu şirk, gizli şirktir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) diyor ki: “Açık şirkten korkmuyorum. Benim ümmetim açık şirke muhatap olmaz. Ama gizli şirkten korkuyorum.” diyor. İşte gizli şirk, Allah’a ulaşmayı dilemeyen çok geniş bir kitleyi içine alıyor. Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkes şirktedir.

Benzer konular